Patruzeci şi şapte de migranţi au fost debarcaţi pe Insula italiană Lampedusa, în sudul Siciliei, după confiscarea, din ordinul justiţiei, a vaporului care i-a salvat, Sea Watch 3, ceea ce l-a înfuriat pe ministrul italian de Interne Matteo Salvini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava, închiriată de ONG-ul german Sea-Watch, care naviga sub pavilion olandez şi care staţiona în apele italiene, în apropiere de Insula Lampedusa, a fost confiscată duminică de către Garda Financiară italiană, din ordinul unui procuror din Sicilia.

Migranţii aflaţi la bord au fost transferaţi, apoi, cu moto-vedete, către uscat, duminică seara.

Salvini - vicepremier şi lider al Ligii (extremă dreapta) - a părut să afle despre această hotărâre în timp real, la televiziune, ceea ce l-a determinat să întrebe cine din Guvern a luat o asemenea hotărâre împotriva avizului său oficial.

Aflat deja la cuţite cu partenerul său guvernamental, Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem, populişti), liderul M5S Luigi Di Maio i-a replicat că nu acceptă insinuările sale şi a subliniat că este obligatoriu ca pasagerii unui vapor confiscat de justiţie să fie debarcaţi.

În paralel cu acest scandal guvernamental - în plină campanie în vederea alegerilor europene -, ciocniri au avut loc duminică seara la Florenţa (centru) între forţe de ordine şi aproximativ 2.000 de persoane venite să protesteze faţă de prezenţa lui Slavini, care susţinea un miting politic în oraş.

Duminică, liderul Ligii a catalogat drept ”de râs” criticile Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului (UNHCR) cu privire la un proiect vizând să înăsprească legislaţia antimigraţie în Italia.

ONU, ”un oragnism internaţional care-i costă pe contribuabili miliarde de euro, care are ca membri Coreea de Nord şi Turcia, vine să facă morală pe tema drepturilor omului Italiei? (...) Acest lucru te face să râzi”, a comentat Slavini.

Un proiect de lege, ce poate fi supus luni aprobării Consiliului de Miniştri italian, propune să i se dea ministrului de Interne puterea de a interzice accesul în apele teritoriale italiene unei nave, din motive legate de ordinea publică.

Textul prevede de asemenea o amendă cu o valoare cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de euro de migrant sosit în Italia, aplicabilă oricărei nave de salvare care nu a respectat consemnele Pazei de Coastă, competente în zona în care nava a intervenit.

Într-o scrisoare pe care atimis-o Ministerului italian de Interne, UNHCR cere Italiei să nu aprobe acest nou decret-lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.