Echipe de salvatori au instalat ultima secţiune a tubului care urma să permită eliberarea celor 41 de muncitori blocaţi de două săptămâni într-un tunel rutier în construcţie care s-a surpat în nordul Indiei, anunţă marţi Guvernul local, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Munca instalării unor tuburi în tunel pentru a evacua muncitorii s-a încheiat”, a anunţat ministrul-şef al statului himalayan Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami, care a anunţat scoaterea muncitorilor din tunel ”în curând”.

Ambulanţe s-au apropiat de intrarea în tunel, pregătindu-se să preia bărbaţii blocaţi în urma surpării, la 12 noiembrie, a unei părţi a tunelului aflat în costrucţie în acest stat.

Fotografii ale unor echipaje de salvatori, difuzate pe reţele de socializare, arată bărbaţi zâmbind, făcând semnul vitoriei, în timp ce se încheia forarea a tone de pământ, beton şi pietriş care-i blocau pe muncitori.

Tărgi cu roţi erau prevăzute în vederea extragerii bărbaţilor epuizaţi prin cei 57 de metri de tuburi de oţel.

”Mulţumim lui Dumnezeu şi salvatorilor care au muncit pentru a-i salva”, a declarat AFP Naiyer Ahmad, al cărui frate mai mic, Sabah Ahmad, se află printre muncitorii blocaţi, şi care a campat la faţa locului de peste două săptămâni.

Sudhansu Shah, care aşteaptă ieşirea fratelui său mai mic Sonu Shah, declară că rudele sale au început să sărbătorească sfârşitul calvarul acestuia.

”Suntem cu adevărat plini de speranţă şi fericiţi”, a declarat el.

În urma unor eşecuri repetate, ingineri militari şi mineri au lucrat manual în vederea străpungerii rocii şi obstacolelor, pentru a degaja tronsonul final şi a ajunge la bărbaţii blocaţi de 17 zile.

Echipe de trei persoane au săpat cu rândul şi au inserat ultimele părţi ale tubului de oţel - suficient de larg cât să lase să treacă un om şi să permită evacuarea muncitorilor.

În timp ce unul săpa, al doilea evacua cu mâna pământul, iar al treilea îl plasa într-un cărucior care era trimis apoi la ieşire, explică marţi un expert în foraj, Rajput Rai, citat de agenţia  Press Trust of India (PTI).

Bărbaţii urmau să decupeze o întrepătrundere de tije metalice care le oprea înaintarea.

PENE SUCCESIVE

Eforturile de salvare au fost complicate, după surparea tunelului, şi au fost încetinite de căderi de fragmente şi de pene succesive de utilaje de forat, cruciale în salvarea muncitorilor.

Alt foraj vertical a început, de pe vârful dealului împădurit prin care trece tunelul, o operaţiune de excavaţie complexă, deasupra bărbaţilor blocaţi, într-o  zonă în care a avut loc deja o surpare.

Bărbaţii supravieţuiesc de peste două săptămâni cu aer, hrană, apă şi electricitate trimise printr-o conductă prin care s-a introdus o cameră endoscopică.

Această cameră a permis familiilor să-i vadă pe bărbaţi săptămâna trecută, pentru prima oară de la surparea tunelului.

Muncitorii au fost blocaţi într-o zonă din interiorul tunelului de 8,5 metri înălţime şi de doi kilometri lungime.

Tunelul de la Silkyara face parte din proiectul autorutier Shar Dham, drag premierului indiain Narendra Modi, conceput în vederea unei îmbunătăţiri a legăturilor cu patru dintre cele mai importante situri hinduse din ţară şi cu regiuni de la frontiera cu China.

În ianuarie, revărsări bruşte de ape s-au soldat cu cel puţin 200 de morţi în Uttarakhand.

Experţi au imputat în parte această catastrofă unei dezvoltări excesive în acest stat din Himalaya indiană, în care au loc frecvent alunecări de teren.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.