”Trebuie oprită orbirea stupidă” faţă de jihadism, care constă în a spune că ”asta n-are nimic a face cu islamul”, îndeamnă scriitorul britanic Salman Rushdie într-un interviu publicat joi de L'Obs, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă aflu în dezacord fundamental cu aceşti oameni de stânga care fac totul pentru a disocia fundamentalismul de islam”, subliniază autorul ”Vresetelor satanice”, care trăieşte sub ameninţarea unei fatwa din 1988.

”De 50 de ani, islamul s-a radicalizat”, susţine romanicerul care tăieşte la New York. ”Există bineînţeles o tradiţie a unui islam iluminat. Dar el nu se află la putere astăzi”, adaugă el.

”În ceea ce-i priveşte pe şiiţi a existat un imam Khomeini şi revoluţia sa islamică. În lumea sunnită a existat Arabia Saudită, care şi-a utilizat imensele resurse pentru a finanţa difuzarea acestui fanatism care este wahhabismul. Însă această evoluţie istorică a avut loc în cadrul islamului şi nu în exterior”, insistă scriitorul.

”Atunci când oamenii din Daech (acronimul arab al Statului Islamic) se detonează, ei o fac spunând «Allah Akbar» (Allah e mare). Atunci, cum putem să spunem că asta n-ar nimic a face cu islamul?”, întreabă el.

Scriitorul spune că ”înţelege” frica ”stigmatizării islamului”, dar, adaugă el imediat, ”cu scopul de a evita această stigmatizare este mult mai eficient să se recunoască natura problemei şi să fie tratată”.

Autorul romanului ”Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi” consideră astfel ”consternant” faptul de a se aştepta ca ”Marine Le Pen să analizeze islamismul cu mai multă dreptate ca strânga”.

”Este foarte îngrijorător să vezi că extrema dreaptă este capabilă să cântărească ameninţarea mai clar ca stânga”, apreciază el.

”Presupoziţia constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Iar astfel totul este trecut prin această analiză”, deplânge Rushdie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.