Singurul membru în viaţă al comandourilor care au comis atentatele teroriste de la 13 noiembrie 2015 în Franţa, soldate cu 130 de morţi, Salah Abdeslam, a urlat miercuri, în boxa acuzaţilor, că ”de şase ani sunt tratat ca un câine”, denunţând condiţiile de detenţie, după ce unuia dintre ceilalţi acuzaţi, Farid Kharkhach, i s-a făcut rău, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un proces ”istoric” al atentatelor de la 13 noiembrie 2015, care au îndoliat Franţa în urmă cu şase ani, a început miercuri, la Paris.

Acest proces - ieşit din comun - este filmat pentru Istorie şi urmează să dureze nouă luni de zile, o durată fără precedent într-o procedură penală în Franţa.

Fără precedent este şi amploarea dosarului - 542 de tone -, numărul părţilor civile - 1800 - şi încărcătura emoţională.

Salah Abdeslam a început să urle în boxa acuzaţilor după ce unuia dintre acuzaţi i s-a făcut rău..

În timp ce avocatul lui Farid Kharkhach denunţa condiţiile de detenţie ale clientului său, Salah Abdeslam s-a ridicat, şi-a scos masca de protecţie, şi l-a interpelat pe preşedintele curţii speciale cu juraţi, Jean-Louis Périès, pe care l-a arătat cu degetul.

”Trebuie să ne trataţi ca pe fiinţe umane, nu suntem câini!”, a strigat el.

În timp ce preşeidntele Curţii încerca să-l întrerupă, Salah Abdeslam a continuat: ”aici este foarte frumos, sunt ecrane plate, aer condiţionat, dar acolo (în închisoare) suntem maltrataţi, ca nişte câini”.

Reporteri BFMTV au auzit victime aflate în partea din spate a sălii care i-au răspuns ”iar noi avem 130 de morţi! Ticălosule!”.

”Nu m-am plâns niciodată, pentru că ştiu că după ce vom învia trebuie să daţi socoteală”, a continuat Salah Abdeslam.

Preşedintele Curţii Speciale cu Juraţi a rămas calm şi i-a răspuns că nu se afă într-un ”tribunal ecleziastic” ci ”democratic”.

Şedinţa s-a reluat după ce unuia dintre acuzaţi i s-a făcut rău, iar preşedintele Curţii a reluat fără să evoce acest incident.

Unul dintre avocaţii lui Farid Kharkhach a luat însă cuvântul pentru a denunţa cele două percheziţii corporale nud la care clientul său a fost supus începând de miercuri dimineaţa.

El a denunţat aceste percheziţii în pielea goală drept ”nejustificate”, având în vedere că acesta ”nu a dat vreodată dovadă de vreo periculozitate”.

Avocatul a avertizat, de asemenea, cu privire la eventuale incidente, având în vedere condiţiile de detenţie ale lui Farid Kharkhach.

El l-a prezentat pe clientul său ca fiind ”extrem de fragilizat”.

Prin faptul că nu recunoaşte justiţia care-l judecă, Salah Abdeslam ”îşi face o apărare prin ruptură”, consideră Antoine Vey.

”Acest acuzat a decis să spună cu nu recunoaşte autoritatea jurisdicţiei” franceze, declară BFMTV  avocatul, care l-a apărat pe Abdelkader Merah.

Salah Abdeslam a dclarat miercuri că ”nu exstă altă divinitate în afară de Allah, iar Mahomed este mesagerul său”.

”Orice acuzat are dreptul să aleagă mijloacele apărării sale”, mai decară Vey, care subliniază că ”un proces este făcut proabil şi pentru ca lucrurile să se mişte”.

Şedinţa a fost suspendată după ce lui Farid Kharkhach i s-a făcut rău în boxa acuzaţilor, în care se afla de la începutul şedinţei, miercuri la prânz.

Farid Kharkhach, în vârstă de 39 de ani, este suspectat că a furnizat documente false celulei jihadiste care a comis atentatele de la 13 noiembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.