Fostul premier libanez Saad Hariri a declarat, marţi, că acceptă verdictul pronunţat de Tribunalul Special pentru Liban (TSL) în cazul asasinării tatălui său, Rafic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Tribunalul a decis, iar în numele familiei fostului premier Rafic Hariri şi în numele familiilor martirilor şi victimelor, noi acceptăm decizia tribunalului. Am descoperit cu toţii adevărul astăzi”, a spus Saad Hariri.

El a precizat că sentinţa de marţi arată credibilitatea TSL, un singur suspect fiind găsit vinovat, în contextul în care criticii Tribunalului Special pentru Liban, între care şi Hezbollah, se aşteptau ca toţi cei patru inculpaţi să fie declaraţi vinovaţi de tribunalul pe care îl consideră “politizat”. “

Camera de primă instanţă a Tribunalului Special pentru Liban l-a declarat, marţi, pe Salim Ayyache, în vârstă de 56 de ani, vinovat de complot în vederea comiterii unui act de teorism, de comiterea unui act de terorism folosind dispozitive explozive şi de uciderea cu premeditate a fostului premier libanez Rafic Hariri, dar şi de tentativă de ucidere cu premeditare a 226 de persoane.

Ceilalţi trei inculpaţi în cazul asasinării lui Hariri, Hasan Habib Merhi (54 de ani), Hussein Oneissi (46 de ani) şi Assad Sabra (43 de ani), au fost declaraţi nevinovaţi.

Cei patru inculpaţi, care fuseseră acuzaţi în baza analizei datelor telefonice de apel şi de localizare, ar fi membri ai mişcării şiite proiraniene Hezbollah.

Rafic Hariri, premierul Libanului până în octombrie 2004, a murit în februarie 2005, alături de alte 21 de persoane, după ce o camionetă plină cu explozibili a sărit în aer la trecerea convoiului blindat al fostului premier, la Beirut. 226 de persoane au fost rănite. Atentatul sinucigaş a declanşat un val de condamnări internaţionale, iar libanezii au manifestat în masă, denunţând acapararea vieţii politice libaneze de către Siria. Aceste manifestaţii au determinat Damascul să-şi retragă trupele din Liban după 29 de ani de prezenţă militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.