Armata ucraineană anunţă luni că forţe ruseşti încearcă să recucerească satul Robotîne, în sud, a cărui ”eliberare” la sfârşitul lui august a fost salutată drept un progres important al contraofensivei ucrainene, o speranţă care nu s-a materializat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inamicul a încercat să se întoarcă în poziţii în apropiere de Robotîne, fără succes”, anunţă Andrii Kovaliov, un purtăror de cuvânt al armatei ucrainene.

În estul Ucrainei, trupe ruseşti ”continuă” să atace Avdiivka, un oraş industrial, pe care încearcă să-l încercuiască de mai multe săptămâni, anunţă el.

Armata ucraineană desfăşoară din iunie o contraofensivă foarte dificilă în est şi sud - fără să reuşească să străpungă luniile ruseşti.

Ruşii au trecut la atac în ultimele săptămâni şi au dat asalturi în mai multe zone.

Pe teren, frontul nu s-a schimbat în mod semnificativ de aproximativ un an, de la recucereirea oraşului Herson de către armata ucraineană.

Acest blocaj l-a determinat pe comandantul armatei ucrainene Valeri Zalunjni să declare săptămâna trecută că războiul se află ”în impas”.

Aceste declaraţii - de o rară francheţe - au fost respinse atât de Kremlin, cât şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Andrii Kovaliov trece în revistă confruntările de săptămâna trecută şi evocă doar o zonă în care forţe ucrainene se află în ofensivă - la Bahmut (est), unde se dă cea mai sâmgeroasă bătălie a războului.

Ucrainenii au respins ”60 de tentative” ale ruşilor de a câştiga teren la Avdiivka şi Klişciivka, precizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.