Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov vede ”obstacole serioase” în căutarea unei soluţii paşnice în Ucraina, declară el vineri, la primirea la Moscova a emisarului chinez Li Hui, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unei întâlniri, ”ministrul rus al Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul Moscovei în favoarea unei rezolvări politico-diplomatice a conflictului şi a notat obstacole serioase create de către Ucraina şi susţinătorii occidentali ai acesteia în reluarea negocierilor de pace”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

”Serghei Lavrov şi-a exprimat recunoştinţa faţă de China, pentru poziţia echilibrată faţă de criza ucraineană şi-a exprimat înalta apreciere faţă de voinţa Beijingului de a juca un rol pozitiv în rezolvarea acesteia”, potrivit ministerului.

Li Hui, un fost ambasador al Chinei în Rusia, a fost trimis de către Beijing să discute despre o rezolvare politică a conflictului din Ucraina.

El efectuează, de o săptămână, un turneu în Europa.

În cursul vizitei sale la Kiev, Li Hui s-a întâlnit cu ministrul ucrainan de Externe Dmitro Kuleba.

Dmitri Kuleba a insistat atunci asupra ”respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

La Berlin, Guvernul german i-a cerut miercuri lui Li Hui ”să exercite presiuni” asupra Rusiei, pentru ca aceasta să-şi retragă trupele din Ucraina.

Rusia şi China întreţin relaţii strânse, care s-au consolidat pe plan economic şi diplomatic după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi după un val fără precedent de sancţiuni impuse de către Occident economiei ruse.

Beijingul nu a condamnat niciodată în mod public agresiunea rusă, iar preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită la Moscova, în martie, în care şi-a exprimat în mod apăsat susţinerea faţă de omologul său rus Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.