Rusia îşi va încheia retragerea planificată a majorităţii contingentului militar din Siria în decurs de două sau trei zile, a declarat comandantul Aviaţiei ruse, Viktor Bondarev, citat joi de cotidianul Komsomolskaia Pravda, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia şi-a retras până miercuri, în decurs de două zile, aproape jumătate din forţa de atac din Siria, arată calculele făcute de agenţia internatională de presă.

Numărul exact al avioanelor ruseşti de la baza Hmeymim, din provincia Latakia, este secret. Dar analiza imaginilor din satelit, numărul raidurilor aeriene şi comunicatele date de Ministerul Apărării sugerează că este vorba de circa 36 de aparate de zbor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Cel puţin 15 dintre ele au plecat în ultimele două zile. Este vorba de avioane de tip Su-24, Su-25, Su-30 şi Su-34.

Reuters nu a putut stabili dacă alte aeronave ruse au ajuns în acest interval în Siria pentru a le înlocui pe cele care au plecat.

Televiziunea rusă de stat a arătat, marţi, personal de la baza aeriană rusă Latakia, din Siria, care încărca echipamente în aeronave de transport, pentru a le duce la Moscova, a doua zi după ce Vladimir Putin a ordonat începerea retragerii din ţara arabă.

Putin a ordonat, luni, armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele.

 “Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a spus Putin.

“Cred că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi Forţelor Armate ruse a fost, în ansamblu, îndeplinită. Cu participarea armatei ruse (…), forţele armate siriene şi forţele patriotice siriene au putut obţine o schimbare fundamentală a cursului luptei împotriva terorismului internaţional”, a adăugat liderul de la Kremlin.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictului din Siria.

Liderul rus a lăsat, însă, să se înţeleagă că Moscova va menţine o prezenţă militară în ţara arabă: nu a stabilit un termen pentru încheierea retragerii. Mai mult, a anunţat că forţele ruse vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.