Rusia ”va apăra interesele ortodoxe” în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, în urma recunoaşterii de către Patriarhia de la Constantinopol a unei biserici ucrainene independente de tutela Moscovei, a avertizat vineri Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă au loc acţiuni ilegale, atunci, evident, aşa cum Rusia apără peste tot interesele ruşilor şi rusofonilor, ea va apăra interesele ortodoxe. Aceasta este o poziţie cuprinzătoare şi de înţeles”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Această protecţie a ortodocşilor se va realiza prin mijloace ”exclusiv politice şi diplomatice”, a precizat el. ”Asta în eventualitatea în care autorităţile ucrainene nu reuşesc să menţină situaţia sub control şi în limita legii, dacă situaţia ia un caracter urât şi violent”, a adăugat el.

”Noi am avertizat în mai multe rânduri că suntem foarte îngrijoraţi cu privire la aceste decizii în măsură să provoace o schismă în ortodoxie”, a continuat Peskov, apreciind că Biserica Ortodoxă Rusă nu intenţionează ”să se amestece în dialogul între biserici” în Ucraina.

”Ortodoxia este una dintre religiile din Rusia, iar tot ceea ce se petrece în lumea ortodoxă face obiectul unei atenţii speciale din partea Guvernului” rus, a spus el.

Patriarhia de la Constantinopol a decis joi să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina - punând astfel capăt unei tutele religioase ruse de 332 de ani - însă ridicând astfel problema viitorului unor milioane de credincioşi în această ţară, în care Biserica Ortodoxă Rusă se bucură în continuare de o influenţă extrem de importantă.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că vor să evite un ”război religios” şi că Guvernul va respecta alegerea parohiilor care vor decide să rămână loiale Patriarhiei de la Moscova.

Patriarhia de la Moscova, care a denunţat o ”schismă” şi o ”catastrofă”, a avertizat că ar putea să aibă loc tulburări în Ucraina în urma acestei hotărâri, în contextul în care unii membri ai clerului din parohii loiale Moscovei şi-au îndemnat credincioşii să se pregătească să-şi apere bisericile şi mănăstirile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.