Imaginile din satelit indică faptul că Rusia a scos zeci de tancuri din depozite la o bază din Arsenyev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că unul dintre tancurile depozitate la bază este T-55, un model comandat pentru prima dată de Armata Roşie a Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Un tren de marfă încărcat cu tancuri se deplasează sub soarele proaspăt de primăvară. "Uau", spune o femeie, îndreptându-şi telefonul cu cameră spre convoi. "Acesta este al doilea tren, a mai fost unul la fel chiar înainte". Videoclipul, care pare să fi fost filmat la sfârşitul lunii martie, arată tancuri sovietice vechi care sunt transportate, undeva în Rusia. Se ştie că Moscova a scos din depozite echipamente militare mai vechi pentru a o ajuta să continue războiul din Ucraina, dar acestea sunt diferite.
 
Tancurile sunt T-55, un model comandat pentru prima dată de Armata Roşie a Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Sunt atât de vechi, încât le puteţi găsi în muzee. "Acesta a fost primul tanc de luptă principal folosit de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece", a declarat istoricul John Delaney, conservator senior la Imperial War Museum (IWM) din Duxford, Cambridge, în timp ce arăta unul dintre ele pentru CNN.
 
"Până în acel moment, aveai trei tipuri foarte distincte de tancuri, uşoare, medii şi grele, care aveau roluri diferite pe câmpul de luptă", a spus Delaney. "De la jumătatea anilor '50 încoace, a existat acest concept care a încercat să vină cu un tanc care să poată face un pic din toate şi care a devenit cunoscut sub numele de tanc de luptă principal".
 
Imaginile din satelit indică faptul că Rusia a scos zeci de tancuri din depozite la o bază din Arsenyev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că unul dintre tancurile depozitate la bază este T-55.
 
"Vor fi stat acolo timp de un deceniu sau mai mult", spune Delaney. "Vor avea nevoie de o cantitate considerabilă de muncă pentru a le readuce în stare bună de funcţionare".
 
După ce imaginile cu un tren încărcat de tancuri au apărut pe reţelele de socializare la sfârşitul lunii martie, Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de voluntari care utilizează informaţii din surse deschise pentru a investiga conflictele din Ucraina şi Siria, a fost primul care a raportat că T-54/55 erau scoase din depozitul de la Arsenyev.
 
Oficialii occidentali au declarat apoi, în aprilie, pentru CNN că au văzut tancurile vechi apărând în apropierea liniei de front.
 
Rusia nu a confirmat că va desfăşura T-55 pe linia frontului, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitării CNN de a face comentarii. Dar, în ultimele săptămâni, bloggeri pro-Kremlin bine conectaţi au împărtăşit fotografii care arată aceste tancuri, aparent în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.
 
Site-ul de informaţii cu sursă deschisă Oryx, cu sediul în Olanda, spune că are dovezi vizuale că Rusia a pierdut peste 1.900 de tancuri de la începutul invaziei, aproape două treimi dintr-o flotă iniţială de aproximativ 3.000 de tancuri. Dincolo de cantitate, o mare problemă este viteza cu care sunt doborâte blindatele ruseşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.