Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) denunţă luni consecinţele ”devastatoare” ale invaziei ruse asupra orfanilor şi copiilor în plasament ucraineni, dintre care ”mii” au fost ”transferaţi cu forţa” în Rusia sau în teritorii aflate sub ocupaţie rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia trebuie să pună capăt acestor deportări”, denunţă într-un comunicat ONG-ul de apărarea drepturilor omului.

”Înapoierea copiilor care au fost luaţi ilegal de către forţe ruse trebuie să fie o prioritate internaţională”, sublinmiază HRW.

HRW îndeamnă Kievul să reformeze ”de urgenţă” sistemul ucrainean de preluare în grijă a acestor copii, în contextul în care Ucraina avea înaintea invaziei ruseşti peste 105.000 de copii plasaţi în instituţii - aproape majoritate cu dizabilităţi -, reprezentând ”cel mai mare număr în Europa, după Rusia”.

CPI VREA SĂ INCULPE RUŞI DE CRIME DE RĂZBOI ÎN UCRAINA

Curtea Penală internţaională (CPI) vrea să inculpe ruşi de crime de război în Ucraina, dezvăluie în ediţia de luni The New York Times (NYT), care citează două prime dosare - copiii ucraineni transferaţi în Rusia şi atacurile voite vizând infrastructuri civile.

Biroul procurorului CPI, cu sediul la Haga, în Olanda, a declarat că nu face ”niciun comentariu”.

Potrivit NYT, primul dosar vizează răpirea unor copii ucraineni care ar fi fost daţi apoi în adopţie sau plasaţi în tabere de reeducare.

Al doilea dosar priveşte acuzaţii potrivit cărora forţe ruseşti au ţintit în mod deliberat cu rachete infrastructuri civile precum centrale electrice şi hidraulice.

CPI, înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca cele mai grave crime comise în lume, ar intenţiona, potrivit NYT, să ceară mandate de arestare pe numele mai multor persoane.

Ziarul american citează actuali şi foşti oficiali de la CPI şi nu publică niciun detaliu despre cine va fi inculpat şi când.

CPI anchetează de peste un cu privire la evetuale crime de război sau crime împotriva umanităţii comise ruşi în ofensiva din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.