Rezoluţia supusă votului de către ţările arabe în Consiliul de Securitate al ONU a fost practic diluată din cauza schimbărilor impuse de SUA, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU, conform TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectul care (...) a fost supus la vot a fost iniţial, după cum credem, mai degrabă blând. (...) . Sub presiunea SUA  (...) fiecare nouă versiune a textului a fost privată de prevederi dintre ce în ce mai importante", a declarat el. „Ca urmare, versiunea care a fost supusă la vot astăzi s-a dovedit extrem de diluată, inclusiv în OP4 privind mecanismul care ar urma să vizeze facilitarea aprovizionării cu ajutoare umanitare în Gaza şi asigurarea monitorizării acestuia”, a adăugat diplomatul.

Textul iniţial al rezoluţiei a fost schimbat semnificativ din cauza poziţiei Statelor Unite. Schimbarea cheie se referă la ideea stabilirii unui mecanism controlat de ONU pentru monitorizarea aprovizionărilor umanitare. A fost înlocuită cu o propunere de numire a unui coordonator care ar trebui să creeze un mecanism ONU pentru a intensifica aprovizionarea cu ajutoare umanitare în Gaza. Î

n plus, apelul la încetarea imediată a focului a fost înlocuit cu un apel la măsuri urgente pentru a asigura un armistiţiu durabil, susţine diplomatul rus.

Consiliul de Securitate ONU a cerut vineri, într-o rezoluţie, în urma unor negocieri aprinse, trimiterea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza ”la scară mare”, după două luni de război, însă nu îndeamnă la un armistiţiu imediat, care nu este dorit de Statele Unite.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.