Rusia a declarat marţi că puşcaşii marini, aviaţia şi artileria sa au zădărnicit mai multe încercări ucrainene de a se impune pe malul estic al fluviului Nipru şi pe insulele de la gura sa de vărsare din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a declarat că forţele sale au traversat Niprul în această lună şi au stabilit mai multe capete de pod pe malul estic al râului, deşi Rusia bombardează poziţiile ucrainene.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
CITEȘTE ȘI Armata ucraineană anunţă că i-a respins pe ruşi şi a înaintat ”3-8 kilometri” pe malul ocupat al Niprului

"Infanteriştii marini ai Flotei Mării Negre opresc toate încercările Forţelor Armate ale Ucrainei de a efectua debarcări amfibii pe insulele Niprului şi pe malul stâng al fluviului Nipru", susţine Ministerul rus al Apărării, care a publicat o înregistrare video ce ar arăta puşcaşi marini din Brigada 810 de infanterie navală de gardă învingând forţele ucrainene. Soldaţii sunt arătaţi trăgând cu o varietate de arme, deşi rezultatul luptelor nu este clar.

Moscova susţine că forţele ucrainene au suferit pierderi grele şi au pierdut echipamente în încercările nereuşite de a debarca pe insulele din Nipru. Reuters precizează că nu a reuşit să verifice imediat relatările de pe câmpul de luptă de ambele părţi. Este încă neclar cât de semnificativă este încercarea ucraineană de a se impune pe malul estic al Niprului. Traversarea Niprului lasă unităţile ucrainene expuse între râu şi mlaştini, pe de o parte, şi liniile ruseşti puternic fortificate, pe de altă parte, precizează agenţia de presă.

Împreună cu Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, Rusia controlează în prezent 17,5% din teritoriul ucrainean recunoscut la nivel internaţional. Contraofensiva ucraineană de peste vară nu a reuşit să obţină câştiguri semnificative împotriva forţelor ruseşti.

Potrivit unor informaţii - neverificate - ale unor bloggeri militari pro-ruşi, Rusia a hărţuit forţele ucrainene în apropierea satului Krînkî, în apropierea mlaştinilor de pe malul estic, în amonte de Herson, de unde Rusia şi-a retras forţele în toamna anului 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.