Rusia a declarat sâmbătă că a respins vineri seara o tentativă de atac cu drone ucrainene asupra unor nave ruseşti de transport ruseşti, civile, în partea de sud-vest a Mării Negre, o arteră cheie pentru exporturile de cereale şi petrol din ambele ţări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navele civile din Marea Neagră nu au fost în general vizate de când Moscova a ordonat trupelor sale intrarea în Ucraina, în februarie 2022, dar în iulie anul trecut ambele părţi au declarat că vor începe să trateze vasele care se îndreaptă spre porturile celeilalte ca fiind potenţiale transporturi cu încărcături militare.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a încercat ceea ce a numit "un atac terorist asupra navelor de transport civile ruseşti folosind drone navale semi-submersibile".

Ministerul a precizat că navele de patrulare şi avioanele de război ruseşti au împiedicat atacul, distrugând o dronă navală ucraineană cu foc de artilerie şi dezactivându-le restul prin bruiaj electronic. Nicio navă civilă sau militară rusă nu a fost avariată, a anunţat Moscova.

Reuters precizează că nu a putut verifica relatarea rusă şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

În iulie anul trecut, Rusia a refuzat să reînnoiască un acord mediat de Turcia care facilita exporturile sigure de cereale pe Marea Neagră şi a declarat că toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi tratate ca potenţiali transportatori de încărcături militare. O zi mai târziu, Ucraina a declarat că va adopta aceeaşi atitudine faţă de navele care se îndreaptă spre porturile ruseşti şi cele ucrainene controlate de Rusia.

Nu a fost clar unde anume a avut loc atacul anunţat de Moscova. Partea de sud-vest a Mării Negre se învecinează cu strâmtoarea Bosfor din Turcia.

În ultimele luni, Ucraina a organizat o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra ţintelor militare ruseşti din Marea Neagră, scufundând cel puţin o navă militară şi avariind altele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.