Serviciile secrete militare ucrainene au fost direct implicate în atacul mortal din 22 martie asupra sălii de concerte de lângă Moscova, în care au fost ucise peste 140 de persoane, a declarat vineri şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Aleksandr Bortnikov, dar pentru prima dată acesta a atribuit în mod clar organizaţiei Stat Islamic comiterea propriu-zisă a atentatului de la Crocus City Hall, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cursul anchetei (...), s-a stabilit că pregătirile, finanţarea, atacul şi retragerea teroriştilor au fost coordonate prin intermediul internetului de către membri ai grupării din provincia Khorasan", ramura afgană a Stat Islamic, a declarat şeful serviciilor de securitate ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, citat de agenţia RIA Novosti.

La 22 martie, bărbaţi înarmaţi au deschis focul la Crocus City Hall, o sală de concerte situată la periferia nord-vestică a capitalei ruse, înainte de a-i da foc. Atacul s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi şi 360 de răniţi, fiind cel mai grav atentat comis în Rusia din 2004 încoace. De atunci, peste 20 de persoane au fost arestate, inclusiv cei patru presupuşi atacatori, toţi originari din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul. Deşi atacul a fost rapid revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic, autorităţile ruse au continuat să spună că în spatele acestuia se află Ucraina. Kievul a respins întotdeauna în mod categoric orice implicare. La rândul lor, oficialii americani au declarat că au informaţii care arată că atentatul a fost comis de ramura afgană a reţelei teroriste, Statul Islamic Khorasan.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

La sfârşitul lunii martie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut că atacul a fost comis de "islamişti radicali", dar a continuat să insinueze că Kievul se afla în spatele acestuia. 

De altfel, cu toate că vineri a atribuit Stat Islamic comiterea atacului, şeful FSB a subliniat din nou presupusul rol al serviciilor secrete ucrainene. "Ancheta continuă, dar putem spune deja cu certitudine că serviciile secrete militare ucrainene au fost direct implicate în atac", a declarat el.

De asemenea, şeful FSB a acuzat NATO că facilitează transferul "mercenarilor şi militanţilor organizaţiilor teroriste internaţionale din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Afganistan" în Ucraina, pentru ca aceştia să lupte împotriva forţelor ruseşti de acolo.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.