Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat că Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, transmite Ukrinform.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia a fost făcută, marţi, reporterilor dintr-un adăpost antiaerian din centrul Kievului.  

Potrivit lui Kuleba, Rusia nu a reuşit să recupereze impulsul după ce forţele ucrainene au preluat din nou controlul asupra Hersonului în noiembrie, dar Putin va insista asupra unui progres în scurt timp. 

"Cred că capacitatea Rusiei de a desfăşura o ofensivă de amploare ar putea fi restabilită undeva până la sfârşitul lunii ianuarie, februarie, dar asta este ceea ce încearcă să facă. În cel mai optimist scenariu [pentru Rusia], luând în considerare mobilizarea, recrutarea pe care au anunţat-o şi antrenarea noilor recruţi şi deplasarea armelor grele în întreaga ţară, cu siguranţă că ei încă mai păstrează speranţa că vor putea să străpungă liniile noastre şi să avanseze mai adânc în Ucraina", a declarat Kuleba. 

Potrivit acestuia, preocuparea imediată a Ucrainei este restabilirea electricităţii în întreaga ţară, după şase atacuri cu rachete care au fost lansate de Rusia începând cu 10 octombrie 2022. 

"Scopul [Rusiei - n.r.] este de a distruge sistemul energetic ucrainean şi de a lăsa milioane de oameni fără acces la electricitate, apă şi încălzire pe fondul temperaturilor scăzute. Putin speră că, fără energie electrică, apă şi încălzire, ucrainenii vor înceta să mai opună rezistenţă şi vor accepta ultimatumurile ruseşti, dar aceasta este o eroare gravă de calcul. Teroarea rachetelor ruseşti nu va dărâma Ucraina", a subliniat Kuleba. 

El a calificat drept un "succes uriaş" conferinţa de ajutorare de la Paris pentru a strânge fonduri de urgenţă pentru ca Ucraina să treacă iarna. 

Kuleba a recunoscut că Ucraina îşi epuizează stocurile de armament cu o rapiditate alarmantă, în timp ce continuă atacurile cu rachete şi artilerie de ambele părţi. El a făcut un apel nu numai pentru rachete cu rază lungă de acţiune, ci şi pentru artileria de câmp de 155 mm, care este unul dintre pilonii principali ai forţelor terestre ucrainene, atât pentru acţiuni defensive, cât şi ofensive. 

"Arma de care avem cea mai mare nevoie este mai multe obuziere de 155 mm. Acest război este în mare parte un război de artilerie, iar Rusia încă domină pe câmpul de luptă în ceea ce priveşte cantitatea de tunuri pe care le foloseşte şi numărul de obuze pe care le lansează aceste tunuri", a precizat Kuleba. 

Pentru a ajuta la oprirea ofensivei ruseşti, aşteptate în ianuarie sau februarie, Ucraina are nevoie de armele de 155 mm pentru a distruge ţintele ruseşti din teritoriile ucrainene ocupate, a adăugat Kuleba. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.