Rusia se declară pregătită să revină în cadrul Tratatului ”Cer deschis” (”Open Sky”) de control militar, dacă Statle Unite revin şi ele în tratat, subliniind însă că ”nu va aştepta etern” o decizie americană în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi lăsăm uşa deschisă. Însă colegii noştri de la Washington şi din alte capitale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepa etern”, a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

Riabkov consideră că procedura retragerii din acest tratat - angajată de Moscova - este în continuare în curs şi că va fi finaizată ”dacă, până atunci, Statele Unite nu ne infornează cu privire la voinţa lor de a reveni în cadrul dispoziţiilor acordului”.

El nu pecizează cât timp îşi acordă Rusia pentru a-şi finaliza retragerea din acest document internaţional care permite controlul mişcărilor militare şi instalaţiilor militare strategice ale ţărilor semnatare.

Moscova s-a retras anul trecut din Tratatul ”Cer deschis”, după o retragere a Statelor Unite din ordinul lui Donald Trump, care a denunţat numeroase alte mari acorduri internaţionale.

Guvernul lui Joe Biden a făcut în ultimele săptămâni paşi pentru a se conforma din nou dispoziţiilor mai multora dintre aceste acorduri.

Washingtonul a prelungit in extremis, în ianuarie, importantul Tratat New START încheiat cu Moscova, privind limitatea cantităţii armamentului nuclear.

Tratatul ”Cer deschis” a intrat în vigoare în 2002, iniţial cu 25 de ţări semnatare.

El dă fiecărei ţări semnatare dreptul de a efectua zboruri de observaţie deasupra teritoriului altor părţi ale acordului, în schimbul obligaţiei de a accepta asemenea zboruri deasupra teritoriului său, în vederea unui control al activităţilor militare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.