Ministerul rus al Apărării anunţă marţi că distrus cinci avioane de luptă de tip Suhoi 27 (Su-27) într-un atac cu rachete balistice de tip Iskander vizând o bază aeriană în care se află avioane de concepţie sovietică situată în apropierea oraşului Mîrhorod, la aproximativ 150 de kilometri de frontiera rusă, antrenând o dezbatere pe tema capacităţii Ucrainei de a-şi securiza aeroporturile înainte de livrarea unor avioane de tip F-16, relatează AFP.
”Cinci avioane de luptă (de tip) Su-27 au fost distruse, iar alte două, care se aflau la reparat, au fost avariate”, anunţă pe Telegram ministerul şi postează o înregistrare video a unui atac aerian înregistrat aparent de o dronă.
Iskander strike on Mirgorod (Myrhorod) airbase, Poltava region
— Zagonel (@Zagonel85) July 1, 2024
Ukraine LOST 2 Su-27’s & 4 more were DAMAGED in the missile attack
Deployment of cluster munitions can be seen as well
AFU frequently use this to stage attacks on Russian territory pic.twitter.com/u3ySu2ft4K
AFP scrie că nu este în măsură să confirme veridicitatea acestui anunţ, iar Ucraina nu a comentat aceste informaţii.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Însă atacul a fost evocat imiţial luni de către bloggeri militari ucraineni şi ruşi.
Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene Mîkola Oleşciuk, a catalogat marţi revendicarea rusă drept ”propagandă”, fără să facă precizări.
El a revendicat, la rândul său, un atac ucrainean ”devastator” luni la un depozit rus de muniţie, în Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, folosită ca bază în spatele liniei frontului în efortul rus de război.
DIFICULTĂŢI ALE APĂRĂRII UCRAINENE
Iuri Ignat, un fost purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, a confirmat un atac pe un aerodrom ucrainean revendicat de Moscova, însă a insistat că pierderile sunt mai mici.
”Există pierderi, dar mai mici decât afirmă inamicul”, a scris el pe Facebook.
”Forţele Aeriene fac totul pentru a contracara (planurile) inamicului, a-l induce în eroare prin folosirea unor machete”, declară el.
Bombardarea aerdromului şi prezenţa unei drone ruseşti la o distanţă atât de mare de front ilustrează dificultăţile Ucrainei în domeniul apărării antiaeriene şi ameninţatrea la adresa aeronavelor pe care le aşteaptă din Occident.
Kievul cere avioane de luptă de fabricaţie americană de tip F-16 de la începutul asaltului rus, în februarie 2022, în contextul în care Rusia dispune de Forţe Aeriene cu mult mai puternice.
Aceste aeronave ar urma să permită securizarea spaţiului ucrainean ucrainean şi să susţină trupe la sol.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că are nevoie de 120-130 de avioane.
State membre NATO i-au promis zeci de avioane şi formează piloţi ucraineni.
Livrarea primelor aeronave este iminentă.
LIVRARE DE AVIOANE DE LUPTĂ
Franţa anunţa la începutul lui iunie că urmează să furnizeze în acest an Ucrainei avioane de luptă franceze de tip Mirage 2000-5 şi că echipaje ucrainene sunt formate în prezent,
Ea nu a precizat vreun număr în acest stadiu.
Atacul rus la baza aeriană ”a antrenat întrebări în societate. De ce avioanele ucrainene nu erau la adăpost, ci în aer liber. Răspunsul este simplu: nu există”, scrie Centrul ucrainean Militar de Analiză Defense Express.
”În contextul în care Ucraina aşteaptă (avioane de tip) F-16, se pune problema securităţii lor la sol”, constată centrul, care notează că armata ucraineană nu a putut să facă nimic împotriva dronei ruse de supraveghere care a filmat atacul.
El subliniază însă că dimensiunea avioanelor americane le permite să intre într-un tip de adăpost betonat din Ucraina.
Ucraina a revendicat, la rândul său, în numeroase rânduri, atacuri vizând aerodromuri militare ruseşti în Crimeea sau pe teritoriul Rusiei.
La începutul lui iulie, Kievul a anunţat că a atacat cu o dronă un avion rus de vânătoare de tip Suhoi 57 (Su-57) - un avion ”invizibil” pe radar de ultimă generaţie, pe un aeroport în regiunea rusă Astrahan, situat la 600 de kilometri de teritoriul ucrainean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.