Rusia va prezida Consiliul de Securitate al ONU timp de o lună, conform reglementărilor, o preşedinţie criticată de Ucraina şi Statele Unite, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultima dată când Rusia a prezidat Consiliul de Securitate al ONU a fost în februarie 2022, când a anunţat începutul invaziei sale în Ucraina. 14 luni mai târziu, Rusia va prezida din nou organul executiv al Naţiunilor Unite timp de o lună, aşa cum prevăd regulamentele.

Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să-i respecte deciziile. Principala sa responsabilitate este aceea de „menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, în numele căreia poate lua decizii şi sancţiuni.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Preşedinţia acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenţi şi nepermanenţi, pe rând, timp de o lună. Acesta este motivul pentru care, conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, Rusia preia conducerea Consiliului din această sâmbătă, succedând astfel Mozambicului şi precedând Elveţia.

Ucraina însă nu şi-a ascuns nemulţumirea. "Preşedinţia Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul; duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor", a criticat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

„De la 1 aprilie, ei duc nivelul de absurd la un nou nivel”, a adăugat Serghei Olegovici Kisliţa, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, citat de The Guardian.

„Consiliul de Securitate, aşa cum este proiectat, este imobilizat şi incapabil să abordeze problemele responsabilităţii sale principale, adică prevenirea conflictelor şi apoi gestionarea conflictelor”, a spus el.

Ucraina nu este membră a Consiliului de Securitate, dar este chemată în mod regulat să vorbească acolo pe probleme legate de războiul condus de Rusia. Ambasadorul ţării la ONU a indicat că Ucraina va rămâne departe de organismul de securitate în această lună, cu excepţia apariţiei unei „chestiuni de interes critic de securitate naţională”.

Ambasadoarea SUA la ONU consideră, de asemenea, că Rusia „nu ar trebui să fie „membru permanent al Consiliului de Securitate” din cauza a ceea ce face în Ucraina. Ea spune că această Cartă nu permite modificarea statutului său.

Linda Thomas-Greenfield se aşteaptă astfel ca Rusia să se comporte „profesionist” în preşedinţie, exprimând în acelaşi timp îndoieli.

„De asemenea, ne aşteptăm ca ei să caute şi oportunităţi de a-şi avansa campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”, a spus ambasadoarea de la Washington. „Cu fiecare ocazie, ne vom exprima îngrijorările cu privire la acţiunile Rusiei”.

La rândul său, Kremlinul a indicat vineri că Rusia intenţionează să îşi exercite toate drepturile în cadrul Consiliului de Securitate. Cea mai mare parte a agendei din aprilie este dedicată briefing-urilor şi rapoartelor despre misiunile ONU de menţinere a păcii din întreaga lume, potrivit diplomaţilor intervievaţi de The Guardian.

Rusia a planificat în prezent organizarea a trei sesiuni. Prima va avea loc pe 10 aprilie şi se va concentra pe „riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exportul de arme şi echipamente militare”. Este de aşteptat să discute despre livrările de arme din mai multe ţări către Ucraina. Acesta prevede apoi două dezbateri despre „multilateralismul efectiv” şi despre situaţia din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.