Preţurile ridicate ale petrolului, eludarea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua lupta în Ucraina la intensitatea actuală pentru încă cel puţin doi ani, au declarat joi într-un raport agenţiile de informaţii lituaniene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia şi-a reformat şi consolidat armata care a luptat în Ucraina în 2023 şi este pe cale să îşi extindă capacităţile militare de-a lungul graniţei sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care a aderat la alianţă anul trecut, au afirmat agenţiile lituaniene în evaluarea anuală a ameninţărilor cu care se confruntă ţara baltică.

"Moscova este capabilă să evalueze lecţiile învăţate şi să îşi îmbunătăţească eficacitatea de luptă", arată agenţiile lituaniene în raport.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Documentul comun este opera a două agenţii: Departamentul de Contrainformaţii al Securităţii Statului şi Serviciul de Informaţii şi Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Ministrul rus al apărării a declarat marţi că Rusia şi-a întărit forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la acumularea de forţe NATO la graniţele sale.

Agenţiile au scris că serviciile secrete ruse fac eforturi de a se sustrage sancţiunilor impuse industriei de apărare a ţării după ce a invadat Ucraina. În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme şi muniţie doar de Iran şi Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacţiile internaţionale ale Rusiei, au precizat agenţiile din Lituania.

Acestea au adăugat că, de când Rusia a desfăşurat focoase militare în Belarus în 2023, a construit în mod constant infrastructura pentru utilizarea lor acolo.

Raportul a precizat că agenţiile de informaţii ruseşti şi belaruse şi-au intensificat eforturile de recrutare a lituanienilor care traversează graniţa, iar Lituania a reţinut mai mulţi cetăţeni ai săi în 2023, pe care i-a acuzat că au furnizat date pentru serviciile de informaţii belaruse în schimbul banilor.

În ceea ce priveşte China, agenţiile au declarat că ţara şi-a sporit eforturile de spionaj în Lituania în 2023, după decizia Lituaniei de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său în 2021.

Raportul precizează că s-a constatat că actori cibernetici "afiliaţi cu China" au sondat în mod regulat instituţiile guvernamentale lituaniene pentru a găsi vulnerabilităţi "cu scopul de a pătrunde în reţelele lor şi de a exporta date".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.