Rusia dă asigurări marţi că ”prioritatea” sa este securitatea Staţei Spaţoale Internaţionale, după ce Statele Unite au acuzat-o de faptul că a efectuat un tir de rachetă antisatelit care a pus în pericfol echipajul ISS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul a anunţatcă Moscova a efectuat luni un tir de pe Pământ asupra unuia dintre sateliţii ruseşti, într-un test de achetă care a generat un ”nor” de fragmente care pot reprezenta un pericol atât pentru staţia orbitală, cât şi pentru sateliţi.

Acest episod, în cazul în care se confirmă, pune în lumină riscurile unei militarizări a cosmosului.

În urma presupusului test, cele şapte persoane care se află în preznt la bordul ISS au fost nevoite să se refugieze temporar la bordul navetelor lor, pentru a se pregăti în vederea unei eventuale evacuări de urgenţă.

Marţi, nici Kremlinul, nici guvernul rus şi nici armata ruse nu au comentat această situaţie.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos s-a limitat să spună că ”principala sa prioritate” este securitatea ISS şi a echipajului acesteia.

”Numai eforturi comune ale tuturor puterilor spaţiale vor putea să asigure o coexistenţă cât mai sigură posibil şi a operaţiunilor în domeniul spaţial”, a anunţat într-un comunicat Roscosmos.

Potrivit agenţiei publice ruse de presă Tass, oficiali de la NASA urmau să discute cu directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin.

Şeful Agenţiei spaţiale americane Bill Nelson s-a declarat luni ”scandalizat” de o acţiune ”destabilizatoare”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken acuză faptul că acest câmp de fragmente urmează să afecteze activităţile spaţiale ”timp de decenii”. El a anunţat că Statele Unite urmează să ”acţioneze” împreună cu aliaţii săi pentru a răspunde ”acestui act iresponsabil”.

Pentagonul a declarat că urmează să acţioneze în vederea stabilirii traiectoriei fragmentelor, cu scopul de a preveni coliziuni.

MILITARIZAREA SPAŢIULUI

Acest incident a relansat temeri cu privire la o transformare a spaţiului într-un câmp de bătălie între marile puteri, avide să experimenteze noi tehnologii militare.

Tiruri de testare antisatelit au mai fost realizate până în prezent doare de către o mână de ţări - Statele Unite, China şi India -, în timp ce Moscova proclama sus şi tare că luptă împotriva oricărei încercări de militarizare a spaţiului.

Potrivit unui expert militar rus, Pavel Felgenhauer, contactat de AFP, Moscova nu a ascuns însă nicidată faptul că dispune de un sistem care poate atinge spaţiul de pe Terra. El citează sistemele de apărare de tip S-500 şi S-550, capabile, potrivit armatei ruse, să distrugă sateliţi.

”Rusia a spus întotdeauna că este împotriva desfăşurării de armament în spaţiu, însă nu că este împotriva folosirii unor arme în spaţiu”, nuanţează acest expert de la Novaia Gazeta, precizând că nu există o interdicţie ”oficială” în dreptul internaţional a acestui tip de uz de pe planetă.

Presupusul tir de luni a generat o cantitate de fragmente care ameninţă alte mii de sateliţi aflaţi pe orbită, pe care ţări contează în numeroase activităţi, de exemplu în comunicaţii sau localizare.

Distrugerea sateliţilor altor ţări sau ofensive din spaţiu pot fi atuuri militare strategice, însă dezvoltarea unor astfel de capacităţi riscă să antreneze o cursă a înarmării cu consecinţe imprevizibile.

Domeniul spaţial civil este unul dintre ultimele sectoare în care americanii şi ruşii, care se opun aprig în numeroase dosare internaţionale, antrenează o cooperare relativ liniştită.

Însă în ultimii ani au apărut tensiuni, consecinţe ale unor dinamici geopolitice, iar Rusia şi China au anunţat că vor să-şi aprofundeze colaborarea spaţială împotriva unei axe a puterilor occidentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.