Rusia caută să ”îngheţe” luptele în Ucraina pe timpul iernii, cu scopul de a-şi consolida forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, declară miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care anunţă că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice continuă să furnizeze armament şi să susţină Ucraina, în pofida unor îngrijorări cu privire la o epuizare a stocurilor Occidentului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin o perioadă scurtă de timp, pentru ca să se poată regrupa, repara, recupera şi apoi să încerce să lanseze o ofenisvă mai mare în primăvară”, declară Jens Stoltenberg la un eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times (FT).

El anunţă că statele membre NATO îşi vor continua furniturile ”fără precedent” de armament şi susţinerea Ucrainei, în pofida unor îngrijorări cu privire la o eventuală epuizare a stocurilor occidentale.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Este la fel de important să adăugăm noi sisteme ca a ne asigura că sistemele sau armamentul pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează în mod eficient”, subliniază Stoltenberg.

MUNIŢIE, PIESE DE SCHIMB ŞI MENTENANAŢĂ

”Asta înseamnă că ei (ucrainenii) au nevoie de o cantitate importantă de piese de schimb şi de mentenanţă”, precizează secretarul general al NATO.

Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat după ce forţele Kievului au obţinut o victorie răsunătoare prin eliberarea oraşului Herson şi a zonelor dimprejur, pe malul de vest al fluviului Nipru, luna trecută.

Cele mai violente confruntări armate se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, pe care forţele ruse încearcă să-l cucerească de luni de zile.

Statele Unite se aşteaptă ca luptele să continue într-un ”ritm redus” în lunile următoare, în timp ce cele două părţi beligerante încearcă să-şi reconstituie forţele.

Jens Stoltenberg anunţă că ”nu mai există informaţii” despre presupuse atacuri cu drone ucrainene vizând baze aeriene în Rusia, după ce americanii au avertizat că ”nu permit şi nici nu încurajează” asemenea atacuri ale Kievului.

Secretarul general al NATO estimează în prezent că ”nu se reunesc” condiţiile în vederea unei soluţionări paşnice a Războiului din Ucraina, ”pentru că Rusia nu a dat niciun semn de angajament în negocieri care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.