Oficialii ruşi au denunţat luni comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit cărora Moscova devine aservită Chinei, afirmând că ţările occidentale trebuie să se obişnuiască cu o lume susţinută de legăturile strânse ale Kremlinului cu Beijingul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criticile ruseşti s-au concentrat asupra unui interviu acordat de Macron cotidianului l'Opinion din Paris, în care a denunţat izolarea Kremlinului provocată de invazia sa în Ucraina în urmă cu mai bine de 14 luni."(Rusia) a început de facto o formă de vasalizare cu China şi a pierdut accesul la Marea Baltică, care era esenţial pentru ea, deoarece a precipitat decizia Suediei şi Finlandei de a se alătura NATO", a declarat Macron, citat de cotidian. "Acest lucru era de neconceput în urmă cu doi ani".

Polemica părea să se concentreze pe discuţiile de la Moscova din martie dintre liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi preşedintele chinez Xi Jinping, în cadrul cărora au declarat că îşi aprofundează parteneriatul strategic intrând într-o "nouă eră" a legăturilor."(Rusia) a început de facto o formă de vasalizare cu China şi a pierdut accesul la Marea Baltică, care era critic pentru ea, deoarece a precipitat decizia Suediei şi Finlandei de a adera la NATO", a declarat Macron, citat de cotidian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relaţiile Rusiei cu China sunt cele ale unui partener strategic şi nu au nimic de-a face cu dependenţa.

Ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grushko, a declarat că Parisul a devenit preocupat de relaţiile consolidate ale Moscovei cu China şi de schimbările pe care acestea le implică pentru ordinea mondială. "În general, Occidentul pare să se teamă de formarea, sub ochii noştri, a unui sistem cu adevărat multilateral de relaţii internaţionale, care include mai multe centre independente separate, în special Rusia şi China", a scris Grushko într-o declaraţie pe site-ul ministerului.

"În cadrul acestui peisaj în evoluţie al lumii, este inevitabil ca E. Macron, împreună cu alţi lideri din Occident, să trebuiască să se împace cu realitatea unor relaţii puternice, echitabile şi de respect reciproc între Moscova şi Beijing".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.