Rusia urmează să-i invite pe talibani să participe la o reuniune internaţională dedicată Afganistanului, la Moscova, la 20 octombrie, a anunţat joi emisarul Kremlinului în Afganistan Zamir Kabulov, citat de agenţii ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă Moscova a trimis sau nu o invitaţie la conferinţă regimului taliban - care a preluat puterea în Afganistan în august, în paralel cu retragerea forţelor americane -, Zamir Kabulov a răspuns afirmativ.

Emisarul nu a precizat însă cine, din regimul taliban, este invitat la conferinţă.

China, Iranul, Pakistanul şi India - care alcătuiesc împreunăcu Rusia ”formatul moscovit privind Afganistanul” - au fost de asemenea invitate la aceste discuţii internţaionale a căror agendă şi nivel de reprezentare nu au fost prezentate.

Această conferinţă internaţională urmează să aibă loc după un summit extraordinar G20 consacrat situaţiei umanitare critice din Afganistan, la 12 octombrie.

Zamir Kabulov a anunţat joi că Rusia analizează modalităţi concrete de a trimite un ajutor umanitar în Afganistan şi că ”material” este pe cale să fie adunat în vederea expedierii.

Talibanii, o mişcare islamistă, au cucerit capitala afgană Kabul în august, în urma unei ofensive-fulger, în urma căreia Guvernul susţinut de către Occident s-a prăbuşit.

La 20 de ani după ce au fost înlăturaţi de la putere de către Statele Unite, talibanii s-au întors spectaculos la putere şi reprezintă o serie de provocări - mai ales în domeniul securităţii - la adresa ţărilor vecine şi nu numai.

Rusia se interesează îndeaproape de situaţia din Afganistan, pe care forţele sovietice l-au ocupat tmp de zece ani şi din care s-au retras în 1989, în urma unui război sângeros.

Moscova consideră mişcarea talibană drept o mişcare teroristă, însă dialogheză cu ea de ani de zile.

Kremlinul s-a arătat conciliant cupă ce talibanii au cucerit puterea, din cauza promisiunii acestora de a nu lăsa organizaţii ”teroriste” să se stabilească pe teritoriul afgan, de a nu-şi ataca vecinii, mai ales ţări din Asia Centrală aliate Moscovei, şi de a opri traficul cu heronă şi opiu.

Rusia a efectuat, însă, în vară, manevre militare comune cu forţe ale aliaţilor săi din Asia Centrală, îngrijoraţi de o destabilizare la frontierele lor.

Zamir Kabulov a mai anunţat că Moscova nu se grăbeşte să analizeze problema unei ridicări a sancţiunilor ONU impuse talibanilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.