Fete au revenit la cursuri în anumite colegii şi licee, în provincia Kunduz, în nordul Afganistanului, a anunţat marţi un oficial taliban, o măsură care nu se aplică, însă, în restul Afganistanului, rerlatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O înregistrare video, publicată de către Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt taliban, surprinde zeci de fete la şcoală, la Khan Abad, un oraş şi district în provincia Kunduz.

Majoritatea fetelor poartă ţinuta şcolară tradiţională a fetelor afgane - o tunică lungă şi neagră şi o eşarfă albă -, însă unele poartă un niqab negru, care le acoperă înteaga faţă, cu excepţia ochilor.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Ele sunt aşezate în bănci şi agită steaguri talibane.

”Fetele merg la şcoli secundare la Khan Abad”, scrie într-un mesaj Suhail Shaheen, desemnat de către talibani drept reprezentant permanent la ONU.

Însă, la Kabul, Mohammad Abid, un oficial de la Ministerul Educaţiei, a declaat AFP că regulile nu s-au schimbat.

”Şcolile secundare rămân închise fetelor”, a subliniat el.

La jumătatea lui septembrie s-au redeschis colegii şi licee afgane, însă numai băieţii merg la cursuri.

Fetele sunt autorizate să meargă la şcoala primară şi la unversităţi private - însă nu în clase mixte şi cu condiţia să poarte văl integral.

La câteva zile după redeschiderea colegiilor şi liceelor, un purtător de cuvţnt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a dat asigurări că fetele se vor întoarce, la rândl lor, la ore, ”cât mai rapid posibil”.

Guvernul taliban vrea să le asigure mai întâi fetelor un ”mediu educativ sigur”, în acord cu interpretarea strictă a shariei de către talibani, care prevede să nu se amestece sexele în clasă, a justificat el.

Lipsa fetelor în şcolile secundare a provocat indignarea comunităţii internaţionale, care se teme de faptul că talibanii ar putea să impună acelaşi tip de regim fundamentalist şi brutal ca atunci când s-au aflat la putere în perioada 1996-2001.

Femeile erau, în acea perioadă, larg excluse din viaţa publică şi nu erau, cu rare excepţii, autorizate să studieze sau să muncească.

Islamiştii le-au îndemnat, de asemenea, pe femei să rămână acasă şi să nu se ducă la locul de muncă pentru moment, invocând motive de securitate.

Ei au dat asigurări că femeile se pot întoarce să muncească, însă separat de bărbaţi.

În pofida faptului că talibanii au încercat, după ce au preluat puterea, la jumătatea lui august, să dea asigurări populaţiei afgane şi comunităţii internţaionale că vor fi mai puţini stricţi ca în trecut, promsiunile lor nu reuşesc să convingă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.