Liderul rus Vladimir Putin a declarat marţi că Moscova ia în considerare posibilitatea de a se retrage din acordul ce reglementează transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, motivând că Rusia a fost "înşelată" în ceea ce priveşte punerea în aplicare a părţilor din acest acord care se refereau la propriile sale exporturi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unei întâlniri televizate cu jurnaliştii şi bloggerii de război pro-Kremlin, Putin a declarat că acordul a fost menit să ajute ţările "prietene" din Africa şi America Latină, dar s-a dovedit că Europa este cel mai mare importator de cereale ucrainene, iar acest lucru asigură o sursă cheie de valută pentru Kiev.

Putin a spus că va discuta despre viitorul acordului privind cerealele cu unii lideri africani care sunt aşteptaţi să viziteze Rusia, adăugând că Moscova este pregătită să furnizeze cereale gratuit celor mai sărace ţări din lume.

CITEȘTE ȘI Şeful ONU se teme că Rusia va renunţa în iulie la acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră

Acordul a fost negociat în iulie anul trecut de ONU şi Turcia şi permite exportul în siguranţă de cereale din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră.



Occidentul nu a impus sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de cereale, îngrăşăminte şi alte produse alimentare, dar acestea au fost împiedicate de alte restricţii, ce reglementează domeniul bancar şi al asigurărilor.

CITEȘTE ȘI Ucraina are un "plan B" pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează - ministru

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.