Rusia foloseşte ”primele prototipuri de arme puternice cu laser în Ucraina”, numite ”Zadira”, care ”care ard ţintele”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iuri Borisov, vicepremierul însărcinat cu dezvoltarea militară, a declarat la o conferinţă la Moscova că laserul Peresvet este deja desfăşurat pe scară largă şi ar putea orbi sateliţii de până la 1.500 km deasupra Pământului.

El a spus că există deja sisteme ruseşti mai puternice decât Peresvet care ar putea arde drone şi alte echipamente miltare. Borisov a precizat că a avut loc un test marţi, care a incendiat o dronă la 5 km distanţă în cinci secunde.

”Dacă Peresvet are capacitatea de a orbi, atunci noua generaţie de arme cu laser distruge fizic ţinta – fiind o distrugere termică, acestea ard”, a declarat Borisov pentru televiziunea de stat rusă.

Întrebat dacă astfel de arme sunt folosite în Ucraina, Borisov a spus: ”Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo.”

El a mărturisit că arma cu laser se numeşte ”Zadira”.

Nu există prea multe detalii despre arma Zadira, dar în 2017 presa rusă a precizat că gigantul nuclear de stat rus Rosatom a contribuit la dezvoltarea armei ca parte a unui program de creare a unor arme bazate pe noi principii fizice, cunoscute sub acronimul rus ONFP.

Preşedintele Vladimir Putin a dezvăluit în 2018 o serie de noi arme, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală, drone nucleare subacvatice, o armă supersonică şi o nouă armă laser.

Se cunosc puţine detalii despre noile arme laser. Putin a menţionat modelul de laser Peresvet, numit după călugărul ortodox războinic medieval Alexander Peresvet, care a pierit în luptă.

Remarcile lui Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative în privinţa armelor cu laser, un subiect de interes şi pentru alte puteri nucleare, precum Statele Unite şi China.

Folosirea laserelor cu scopul de a orbi sateliţii – sau chiar a-i arde – a fost cândva o poveste din domeniul ştiinţifico-fantastic, dar marile puteri precum Statele Unite, China şi Rusia lucrează de zile la variantele unor astfel de arme.

Pe lângă beneficiile pe care acest tip de arme într-un război convenţional, respectiv arderea dronelor, armele cu laser au şi un impact strategic, deoarece sateliţii sunt utilizaţi pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care poartă arme nucleare.

Borisov a mai spus că tocmai s-a întors din Sarov, un oraş închis din regiunea Nijni Novgorod, cunoscut odinioară drept Arzamas-16, centru de cercetare a armelor nucleare ruseşti.

El a mai menţionat că o nouă generaţie de arme laser care utilizează o bandă electromagnetică largă va înlocui în cele din urmă armele convenţionale.

”Aceasta nu este o idee exotică; ci este realitatea”, a conchis oficialul rus.

 

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.