Rusia este pregătită să coopereze cu NATO, în pofida comportamentului său ”grosolan”, a declarat marţi Vladimir Putin, înaintea unui summit prin care Alianţa Nord-Atlantică sărbătoreşte 70 de ani de la înfiinţarea sa, în 1949, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi ne-am exprimat în mai multe rânduri voinţa de a coopera cu NATO, privind ameninţări reale ca terorismul internaţional, conflicte armate locale şi pericolul proliferării armelor de distrugere în masă”, a declarat preşedintele rus, citat de agenţiile ruse de presă.

El a denunţat însă un comportament ”incorect, chiar grosolan” al NATO, care ”nu a ţinut cont de interesele Rusiei”, în timp ce Moscova ”a încercat în mai multe rânduri să propună o agendă constructivă Alianţei Nord-Atlantice”.

Kremlonul a reproşat în numroase rânduri NATO faptul că a continuat să se extindă, în pofida promisiunilor pe care i le-a făcut înaintea căderii Uniunii Soevietice.

”O gândire în stereotipuri de bloc nu poate fi un instrument bun în căutarea şi luarea unor decizii eficiente, în condiţiile unei lumi moderne care se schimbă rapid şi brusc”, a subliniat Vladimir Putin la Soci, în sudul Rusiei, unde participa la o reuniune consacrată Marinei ruse.

”În prezent trebuie să considerăm în mod obligatoriu că lărgirea NATO, dezvoltarea infrastructurilor sale militare în apropierea frontierelor ruse constituie una dintre ameninţările potenţiale la adresa securităţii ţării noastre”, a subliniat el.

Summitul NATO are loc marţi şi miercuri la Londra, într-un context tensionat pentru Alianţă, marcat de divergenţe între membrii săi cu privire la Siria, Rusia şi finaţarea organizaţiei, alimentat recent de declaraţii ale lui Emmanuel Macron, care consideră că Alianţa se află într-o stare de ”moarte cerebrală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.