Ministerul rus de Externe a anunţat vineri că a dispus ca Marea Britanie să-şi reducă numărul diplomaţilor la Moscova la nivelul celor pe care Moscova îl are la Londra, trăgând astfel o nouă salvă în războiul diplomatic cu privire la otrăvirea lui Serghei Skropal, un fost spion rus, şi a fiicei sale în Anglia, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul britanic vineri, pentru a-i transmite o notă de protest faţă de ”acţiuni provocatoare şi fără fundament ale Marii Britanii, care a instigat la expulzarea unor diplomaţi ruşi din diverse ţări fără niciun motiv”.

Moscova a precizat că Londra are la dispoziţie o lună să-şi reducă personalul diplomatic la acelaşi număr de diplomaţi pe care-i are Rusia în Regatul Unit.

Acest număr nu era clar imediat.

Cel puţin 25 de ţări - între care Statele Unite, numeroase state membre UE şi NATO - au expulzat peste 150 de diplomaţi ruşi săptămâna aceasta, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în legătură cu otrăvirea fostului agent dublu rus, după ce Londra a acuzat Moscova că este ”vinovată” de aceasta.

Moscova respinge orice implicare în otrăvirea lui Serghei şi a Iuliei Skripal şi a anunţat joi că va expulza acelaşi număr de diplomaţi din fiecare dintre aceste ţări.

Ministerul rus a anunţat anterior că a convocat ambasadori din ţările care au expulzat diplomaţi ruşi în legătură cu otrăvirea Skripalilor, pentru a le înmâna note de protest.

Reprezentanţi de la ambasadele Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, Olandei, Croaţiei, Belgiei, Ucrainei, Suediei, Australiei şi Cehiei au fost văzuţi vineri sosind la sediul Ministerului rus de Externe, scrie Reuters.

Laurie Bristow, ambasadorul britanic în Rusia, a fost de asemenea, convocat, însă a refuzat să comenteze, potrivit Reuters.

Ministrul rus de Externe Seghei Lavrov a anunţat joi că Moscova expulzează acelaşi număr de diplomaţi din ţările care au expulzat diplomaţi ruşi.

Ministerul a precizat că a convocat ambasadorii din aceste ţări vineri, pentru a le anunţat măsuri de retorsiune.

Kremlinul a subliniat vineri, anterior, că rămâne deschis normalizării relaţiilor cu Statele Unite şi alte ţări, în pofida măsurilor de retorsiune simetrice anunţate de Moscova după expulzarea celor peste 150 de diplomaţi ruşi.

Moscova a fost obligată să răspundă după expulzarea acestor diplomaţi, a subliniat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă ”Rusia rămâne deschisă dezvoltării de bune relaţii”, a subliniat el.

Consulatul Statelor Unite de la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş rus, se pregăteau vineri să-şi închidă operaţiunile după ce Guvernul rus a dispus închiderea reprezentanţei diplomatice americane.

Rusia a anunţat joi expulzarea a peste 150 de diplomaţi - inclusiv 60 din Statele Unite - ca răspuns faţă de expulzarea masivă de diplomaţi ruşi din ţări occidentale în cazul Skripal.

Un jurnalist AP a văzut vineri membri ai personalului consulatului american cărând cutii din clădire şi încărcându-le într-o dubă.

Mai multe mini-furgonete au plecat de la sediul consulatului american.

Paza reprezentanţei a reţinut un bărbat care a aruncat cu un pahar de cafea, din carton, către clădire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.