Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia la plata unor despăgubiri morale în sumă de 2.000 de euro, cu privire la expulzarea dintr-o secţie de votare a unui observator electoral în timpul alegerilor legislative controversate din 2011, şi a stabilit că Moscova a încălcat atunci dreptul la libertatea de exprimare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reclamantul a fost numit observator de către un partid la scrutinul de la 4 decembrie 2011, la o secţie de votare din Moscova.

În acest cadru, el avea dreptul să filmeze operaţiunile care se desfăşurau în secţie, însă respectând anumite reguli - şi anume nu avea dreptul să filmeze feţele persoanelor care făceau parte din biroul de vot fără consimţământul acestora, nu avea dreptul să comenteze în timp ce filma şi să lase camera să filmeze în continuu.

Comisia Electorală a circumscripţiei respective a constatat că observatorul îşi pornea şi oprea camera cu regularitate şi l-a expulzat din secţia de votare.

Reclamantul afirmă că a fost expulzat din cauză că a filmat încălcări grave ale scrutinului de către membri ai Comisiei Electorale.

Alţi observatori au fost de asemenea daţi afară din secţie, după expulzarea sa.

Judecătorii ruşi au respins toate recursurile reclamantului.

”Dar fiind rolul important pe care observarea alegerilor îl joacă în îmbunătăţirea procesului electoral şi în promovarea şi apărarea drepturilor omului, Curtea consideră că statutul reclamantului îi conferea o protecţie consolidată (...), esenţială în îndeplinirea eficientă a sarcinii de furnizor de informaţii şi de «câine de pază» public”, subliniază CEDO.

Astfel, în pofida faptului că filmarea în secţia de votare i-ar fi deranjat pe asesori, ”nu s-a stabilit dacă era suficient de grav pentru ca observatorul să fie expulzat”, stabileşte braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE).

CEDO stabileşte astfel că Rusia a încălcat Articolul 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de expresie şi a condamnat Moscova la plata sumei de 2.000 de euro reclamantului, ca despăgubiri morale.

Judecătorul rus la CEDO a prezentat o opinie divergentă.

Aceste alegeri legislative din decembrie 2011 au fost pătate de ”încălcări frecvente ale procedurilor şi de cazuri de aparentă manipulare, şi anume mai multe indicii grave cu privire la introducerea ilegală de buletine de vot în urne”, aminteşte CEDO.

Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a obţinut o victorie în alegerile legislatove de atunci.

Numeroase manifestaţii de protest au avut loc atunci, însă în zadar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.