Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi a obţinut o condamnare a Rusiei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la ”lipsa unei anchete eficiente” privind otrăvirea sa cu noviciok în 2020, anunţă marţi CEDO, cu sediul la Strasbourg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii condamnă Moscova să-i plătească disidentului ”despăgubiri morale” în sumă de 40.000 de euro, precizează într-un comunicat Curtera.

Rusia a fost exclusă în septembrie 2022 din CEDO, din cauză că a invadat Ucraina, însă Curtea poate fi sesizată în continuare cu privire la fapte implicând Moscova înaintea acestei date.

Curtea - braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE), din care fac parte 46 de state - aplică Convenţia europeană a drepturilor omului.

Cei şapte judecători ai completului au hotărât - în unanimitate - ”că exista un risc grav şi iminent la adresa vieţii lui Navalnîi, în circumstanţe suspecte, ceea ce obligă un stat, în baza Articolului 2 al Convenţiei, să desfăşoare o anchetă eficientă”.

În august 202, opozantul rus a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupul noviciok, după care a intrat în comă, iar apoi a fost asistat respirator, reia Curtea.

Expertize efectuate în Rusia au conchis că nicio substanţă puternică sau toxică, niciun drog, nicio substanţă psihotropă şi niciun precursor nu au fosty găsite în el sau pe obiecte analizate.

Aleksei Navalnîi a fost transferat cu un avion în Germania, iar apoi Guvernul german a anunţat că prelevări au arătat prezenţa incontestabilă a noviciok - un produs specific creat de către fosta URSS în scopuri militare.

Acest agent a fost folosit şi într-o tentativă de asasinare, în 2018, a unui fost agent dublu, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia, Iulia Sripal, în oraşul englez Salisbury.

Potrivit autorităţilor britanice, ”numai statul rus avea mijloacele tehnice, experienţa şi mobilul” pentru a desfăşura această operaţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.