Curtea Europeanăa Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia cu privire la o serie de atrocităţi, acte de tortură şi rele tratamente în Osetia de Sud şi Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia, la 12 ani de la Războiul fulger ruso-georgian din august 2008, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Războiul a izbucnit în august 2008, după ce trupe georgiene au încercat să preia controlul în Osetia de Sud separatistă.

Însă Rusia a intervenit şi a lăsat armata georgiană în derută în doar cinci zile.

Războiul s-a extins, de asemenea, în Abhazia.

Magstraţii europeni au examinat doar perioada de după cele două confruntări armate şi au constatat încălcări ale drepturilor omului în aceste două provincii georgiene separatsite, aflate sub controlul Moscovei.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a salutat această hotărâre, care recunoaşte statul georgian drept ”victimă a acestui război”, apreciază ea.

”Este o mare realizare a ţării noastre, pentru societatea noastră, istoria noastră şi viitoru nostru. Este un pilon pe care trebuie acum să ne construim acum viitorul şi unitatea”, a adăugat ea.

Potrivit Ministerului rus al Justiţiei, nimic nu dovedeşte implicarea directă a trupelor Moscovei în aceste incidente.

Însă CEDO stabileşte că Rusia exercită un control efectiv în acest regiuni după război.

Curtea reproşează totodată Moscovei faptul că i-a împiedicat pe georgieni să se întoarcă în aceste două regiuni după război.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.