Rusia lucrează la o ”super-armă” - o torpilă nucleară capabilă să cauzeze tsunamiuri radioactive -, iar submarine concepute să transporte această armă invizibilă pe radar ar fi efectuat deja teste în vederea unor teste nucleare ale acestei torpile - Poseidon - , dezvăluie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poseidon este zeul mărilor şi oceanelor în mitologia greacă, însă ar fi şi numele unui proiect de înarmare rus de anvergură, menit să dea curs ambiţiilor lui Vladimir Putin, care doreşte să facă din Rusia o putere militară internaţională, iar o ”super-armă” este pregătită în acest scop.

Potrivit unor experţi citaţi de CNN, este vorba despre o torpilă nucleară capabilă să se strecoare pe fundul mărilor, să penetreze apărarea de coastă a inamicilor şi să provoace tsunamiuri radioactive.

Poseidon 2M39 - numele acestei torpile nucleare - ar permite lansarea unei ogive de câteva megatone, capabilă să aneantizeze porţiuni ale unui litoral atacat şi să le facă de nelocuit pentru foarte mult timp, potrivit CNN.

Experţi internaţionali şi din Statele Unite au studiat serios această ameninţare.

La început, în 2015, faimoasa torpilă era doar un plan menit să inspire groază. Însă dezvoltarea aceste ”super-arme” a accelerat.

Putin a exercitat presiuni asupra ministrului său al Apărării Vladimir Şoigu, iar proiectul Poseidon 2M39 ar putea intra în faza testării în lunile următoare.

Submarine concepute pentru a testa această armă invizibilă pe radar au efectuat deja testate, potrivit presei ruse.

Katarzyna Zysk, un profesor la Institutul norvegian de cercetare în domeniul apărării, consideră că această torpilă nuleară ar fi de fapt un fel de ”carte” în negocieri a Rusiei, care acordă tot mai multă importanţă Arcticii.

”Acesta este un proiect care va fi folosit pentru a speria, ca o carte în negocieri viitoare, poate în domeniul  controlului armamentului”, declară Katarzyna Zysk pentru CNN.

Însă, pentru ca un proiect să inspire frica trebuie să fie perceput drept ”credibil”. ”Acesta pare să fie real”, apreciază el.

Iar eventuale teste nucleare reprezintă o ameninţare gravă la adresa mediului.

”Aceasta nu este doar o teorie. Au avut loc accidente grave în ultimii ani”, declară el, referindu-se la accidentul de la Nionoska din august 2019, unde ar fi explodat o rachetă de croazieră de tip Burevestnik.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.