Armata rusă anunţă marţi că a evacuat în Rusia peste 200 de persoane, cu patru avioane de tip Iliuşin 76 (Il-76), din Sudan, o ţară devastată de două săptămâni de confruntări armate între grupări armate, care au antrenat evacuarea masivă a unor cetăţeni străini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării anunţă într-un comunicat că patru avioane de tip Iliuşin 76 (Il-76) au evacuat către Rusia aceste persoane, între care se află diplomaţi, reprezentanţi ai armatei ruse, familiile lor, alţi cetăţeni ruşi şi din ţări ”prietene”, dar şi din ţări foste comuniste.

Într-un comunicat separat, ministerul precizează că aceste 200 de persoane au sosit la Moscova.

Confruntări armate soldate cu sute de morţi au loc între doi generali care se află la conducerea ţării după ce au dat o lovitură de stat militară (puci) în 2021.

Comandantul armatei sudaneze Abdel Fattah al-Burhan şi comandantul Forţelor de Susţinere Rpidă (FSR, paramilitari) Mohamed Hamdane Daglo, alias Hemedti,au acceptat să prelungească - începând de la miezul nopţii de duminică spre luni - cu trei zile un armistiţiu, mediat de către Statele unite şi Arabia Saudită.

Însă raiduri aeriene, tiruri şi explozii au zguduit luni, din nou, capitala sudaneză, Khartoum, în pofida anunţării acestui armistiţiu.

Moscova şi Khartoumul întreţin în mod istoric bune relaţii.

În timpul dictatorului Omar al-Bashir, Rusia era singurul furnizor de armament al Sudanului, aflat sub un embargo internţaional.

După căderea lui Omar al-Bashir în 2019, Khartoum s-a distanţat un pic de Moscova, însă, după puciul din 2021, militarii au anunţat că vor să coopereze cu Rusia, relansând un proiect al înfiinţării unei baze militare ruse pe coasta sudaneză.

Grupul paramilitar rus Wagner este implantat în Sudan de nai de zile şi are un acces privilegiat la mine de aur, însă rămâne discret de la începutul acestor confruntări armate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.