Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară rapidă de fabricaţie americană care transporta personal militar ucrainean la est de Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul a precizat că ambarcaţiunea, despre care a spus că transporta un "grup de debarcare ucrainean", a fost distrusă de un avion rusesc de luptă.

Moscova nu a oferit alte detalii, iar Ministerul ucrainean al Apărării nu a reacţionat deocamdată.

Insula Şerpilor este un mic avanpost ucrainean în partea de nord-vest a Mării Negre, unde tensiunile au escaladat de când Rusia a renunţat luna trecută la acordul care permitea Ucrainei să transporte cereale din porturile sale sudice, în ciuda războiului. De când Moscova a renunţat la acord, dronele şi rachetele ruseşti au lovit în mod repetat instalaţiile portuare ucrainene şi silozurile de cereale, în timp ce dronele maritime ucrainene au avariat o navă de război rusă şi au lovit un petrolier rusesc.

Insula a devenit sinonimă cu rezistenţa ucraineană în primele ore ale războiului, la 24 februarie 2022, când ofiţerii ruşi de pe nava amiral Moskva a Flotei Mării Negre au transmis prin radio o somaţie către gărzile ucrainene staţionate acolo şi le-au ordonat să se predea, în caz contrar urmând să fie bombardaţi. Apărătorii insulei au răspuns cu mesajul "Navă de război rusă, du-te dracului", care a devenit viral ca slogan naţional în Ucraina. Rusia a cucerit insula, dar a abandonat-o la 30 iunie anul trecut, după ce a suferit pierderi grele încercând să o apere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.