Norvegia acuză Rusia de faptul că se află în spatele unui atac cibernetic care i-a vizat în această vară Parlamentul şi care le-a permis hackerilor să pătrundă în e-mailurile anumitor deputaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Storting - Parlamentul unicameral norvegian - a anunţat la 1 septembrie că a fost ţinta, cu câteva zile mai înainte a unui ”vast” atac informatic, fără să precizeze originea acestuia.

Date ”ale unui mic număr de deputaţi şi de angajaţi” au fost descărcate, anunţa Parlamentul.

”Pe baza unor informaţiiaflate în posesia Guvernului, estimăm că Rusia se află în spatele acestui atac”, a anunţat marţi ministrul norvegian de Externe Ine Eriksen Søreide.

”Este un episod grav care ne afectează cea mai importantă instituţie democratică”, a denunţat ea într-un comunicat, fără să ofere alte detalii.

Ambasada Rusiei la Oslo a respins acuzaţiile cu vehemenţă.

”Nicio dovadă nu a fost prezentată. Noi considerăm asemenea acuzaţii împotriva ţării noastre ca inacceptabile. Considerăm acest lucru drept o gravă provocare deliberată, distrugătoare pentru relaţile noastre bilaterale”, a apreciat ambasada pe pagina sa de Facebook.

Ambasada rusă a anunţat totodată că aşteaptă ”explicaţii” din partea Norvegiei.

Într-un raport anual de evaluare a ameninţărilor, publicat la începutul lui februarie, serviciile norvegiene de informaţii interne (PST) avertizau cu privire la operaţiuni ”în reţele informatice” care constituie, în opinia lor, ”o ameninţare persistentă şi pe termen lung la adresa Norvegiei”.

În 2018, Norvegia, un stat membru NATO, a arestat un rus suspectat că a colectat informaţii despre reţeaua de date a Parlamentului, însă l-a eliberat la mai puţin de o lună după aceea, din lipsî de probe.

În august, Oslo a expulzat un diplomat rus, care a fost surprins într-un restaurant în compania unui norvegian suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Moscova a replicat expulzând un diplomat norvegian la scurt timp după aceea.

Cele două ţări - care au frontieră comună în Arctica - întreţin în general bune relaţii, însă acestea s-au tensionat după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.