Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra poziţiilor ucrainene, "dar acestea nu au participat încă la operaţiuni de asalt direct", scrie marţi agenţia de presă de stat RIA, citând o sursă bine informată, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecţie suplimentară pe flancuri, iar echipajele au exersat "coordonarea de luptă" pe terenurile de antrenament din Ucraina.

Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanţă armamentul stând în "capsule blindate izolate, situate în partea din faţă", unde există chiar şi o toaletă pentru echipaj.

Tancurile au o viteză maximă pe teren lin de 80 de kilometri pe oră.

Informaţiile că Rusia aruncă în luptă acestei tancuri moderne vin în condiţiile în care, în ianuarie, serviciile de informaţii militare britanice au raportat că forţele ruseşti din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranşă de astfel de tancuri din cauza "stării lor proaste". Pe de altă parte, spionajul britanic estima că o desfăşurare a tancurilor ruse T-14 ar fi probabil "o decizie cu risc ridicat" pentru Rusia şi una luată în principal în scopuri propagandistice. "Producţia este, probabil, doar de câteva zeci de exemplare, iar comandanţii este puţin probabil să aibă încredere în acest tip de vehicul în luptă", a declarat armata britanică. "În 11 ani de dezvoltare, programul a avut întârzieri, dimensiunea flotei planificate iniţial a fost redusă şi au existat informaţii privind probleme de fabricaţie", menţiona spionajul britanic.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri - prezentate pentru prima dată în 2015 - până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse.

Agenţia de ştiri Interfax a relatat în decembrie 2021 că Rostec, companie de stat, a început producţia a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.