Rusia a început duminică ultima zi a scrutinului prezidenţial, Moscova acuzând Ucraina că a folosit atacuri aeriene pentru a încerca să saboteze alegerile în urma cărora se aşteaptă să fie menţinut la putere preşedintele Vladimir Putin pentru încă şase ani, relatează Reuters. Ultima zi va testa şi forţa opoziţiei din ţară, care a făcut apel la toţi susţinătorii săi să voteze în acelaşi timp, la prânz, în cadrul unei acţiuni denumite "Prânz împotriva lui Putin".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Rusia - Acţiunea ”Prânz împotriva lui Putin” - Jurnalişti ai Reuters au observat la prânz o creştere uşoară a numărului de alegători, mai ales tineri, la secţiile de votare din Moscova şi Ekaterinburg

Mai mult de jumătate dintre alegătorii ruşi au mers deja la urne în primele două zile ale scrutinului de trei zile, potrivit oficialilor.

Proteste sporadice au marcat deja alegerile, dar ultimele evoluţii ale războiului cu Ucraina au aruncat o umbră mai mare asupra votului de până acum. Vineri, Putin a acuzat Kievul că a încercat să perturbe alegerile prin intensificarea atacurilor cu drone şi rachete în interiorul Rusiei şi pe teritoriul ucrainean deţinut de Moscova. De asemenea, el a promis că va pedepsi Ucraina.

Oficialii locali ruşi au declarat duminică dimineaţa devreme că forţele Kievului au continuat atacurile asupra regiunilor ruseşti de la graniţa cu Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, nu a abordat atacurile raportate în discursul său video nocturn de sâmbătă, dar a mulţumit forţelor sale militare şi serviciilor de informaţii "pentru noile capacităţi ucrainene cu rază lungă de acţiune".

Kievul consideră că alegerile care au loc în părţi ale teritoriului său controlate de Rusia sunt ilegale şi nule. Analiştii militari consideră că bombardamentele zilnice ale Kievului, care vizează în principal energia şi alte infrastructuri-cheie, reprezintă o încercare de a zdruncina sentimentul de stabilitate al ruşilor şi de a submina efortul de război al Moscovei.

Niciunul dintre ceilalţi trei candidaţi de pe buletinul de vot nu reprezintă o provocare credibilă pentru Putin, în vârstă de 71 de ani, care domină peisajul politic al Rusiei, notează Reuters.

Dar susţinătorii celui mai proeminent duşman al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie din Arctica în februarie, au făcut apel la populaţia din întreaga Rusie să se prezinte la vot, duminică la prânz, în fiecare dintre cele 11 fusuri orare ale ţării, toţi la aceeaşi oră.

Acţiunea "Prânz împotriva lui Putin", susţinută de văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, este prezentată ca o modalitate prin care oamenii îşi pot exprima opoziţia fără riscul de a fi arestaţi, deoarece vor sta la coadă pentru a vota legal. Kremlinul a avertizat oamenii să nu participe la adunări neautorizate.

"Astăzi vrem să ne spunem tuturor - prânzul este chiar începutul", a scris iniţiativa "Prânz împotriva lui Putin" pe Telegram duminică dimineaţă: "Da, unii dintre noi sunt speriaţi. Da, alegerea nu este uşoară. Dar noi suntem poporul. Şi vom face faţă atât alegerii, cât şi responsabilităţii".

Peste 114 milioane de ruşi sunt eligibili pentru a vota, inclusiv în ceea ce Moscova numeşte "noile sale teritorii" - patru regiuni din Ucraina pe care forţele sale le controlează doar parţial, dar pe care le-a revendicat ca parte a Rusiei.

Comisia Electorală Centrală rusă a declarat că peste 63 de milioane de alegători s-au prezentat deja la urne până sâmbătă seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.