O propunere a Ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei în estul Mării Baltice a fost ştearsă miercuri de pe un portal oficial după ce a creat confuzie şi îngrijorare în rândul membrilor NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În propunerea sa oficială, Ministerul Apărării spunea că în măsurătorile sovietice ale frontierei din 1985 s-au folosit hărţi nautice de la mijlocul secolului al XX-lea şi, prin urmare, nu mai corespund în totalitate cu coordonatele cartografice mai moderne.

CITEȘTE ȘI Ministerul rus al Apărării vrea revizuirea frontierelor maritime de la Marea Baltică: "Frontiera de stat a Federaţiei Ruse pe mare se va schimba" / Reacţia Finlandei şi Lituaniei
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Însă propunerea a fost ştearsă miercuri de pe portalul oficial unde fusese postată. Un mesaj spune simplu: "Proiectul este şters". Nu se dă nicio explicaţie, iar Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Nu a fost imediat clar din proiectul iniţial de decret cum anume ar putea fi ajustată frontiera şi dacă a existat sau nu vreo consultare cu alte state cu ieşire la Marea Baltică.

"Rusia nu poate decide în mod unilateral noi frontiere", a declarat pentru agenţia de presă TT premierul suedez Ulf Kristersson. 

"Finlanda acţionează ca întotdeauna: cu calm şi pe baza faptelor", a reacţionat preşedintele finlandez Alexander Stubb, precizând că Rusia nu a fost contactată.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a calificat propunerea drept o "escaladare evidentă" împotriva alianţei militare NATO condusă de SUA şi a Uniunii Europene. El a spus că "trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător".

Ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat: "La prima vedere, pare a fi o noţiune absurdă". Într-un comentariu trimis prin e-mail către Reuters, el a adăugat: "Nu se poate exclude posibilitatea ca raportul să fie o încercare de a semăna confuzie".

CITEȘTE ȘI Reuters: Rusia creează confuzie cu un proiect de modificare a frontierei în Marea Baltică

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.