Rusia a anunţat că i-a transmit liderului belarus Alexadru Lukaşenko că este pregătită să îi ofere asistenţă militară, dacă va fi necesar, în condiţiile în care aproximativ 200.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, la Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, cerând repetarea alegerilor, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin doi protestatari au murit şi mii au fost reţinuţi în timpul demonstraţiilor, începând de la alegerile de duminica trecută.

Kremlinul a anunţat că preedintele Vladimir Putin i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe.

Comunicatul Kremlinului nu precizează de und provin presiunile.

La demonstraţii, oamenii au purtat steaguri roşii şi albe i au scandat ”Lukaşenko demisia” şşi ”Nu vom uita sau ierta”.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, afirmă că votul a fost trucat pentru a ascunde faptul că cesta a pierdut sprijinul oamenilor. Preşedintele neagă că ar fi pierdut alegerile, citând rezultatele oficiale, potrviti cărora a obţinut peste 80% din voturi.

Lukaşenko, care este presat de Uniunea Europeană pentru că a intervenit dur împotriva demonstranţilor, afirmă că tancurile NATO au fost desfăşurate la 15 minute de graniţa belarusă.

NATO a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţie din belarus, dar că nu a desfăşurat trupe la graniţa vestică a ţării.

Duminică a avut loc şi o demonstraţie de susţinere a lui Lukaşenko.

”Trupele NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polinia şi Ucraina ne ordonă să organizăm noi alegeri”, a spus Lukaşenko susţinătorilor săi, adăugând că Belarusul ”va muri ca stat dacă ar fi organizate noi alegeri”.

”Nu v-am trădat niciodată şi nu o voi face niciodată”, a spus acesta.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat că armata belarusă va organiza exerciţii în perioada 17-20 august, în vestul ţării.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.