Familiile victimelor zborului MH17, doborât în 2014 deasupra Ucrainei, s-au întâlnit miercuri, comemorând cinci ani de la castrofă, şi au cerut din nou dreptate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care a decolat de la Amsterdam către Kuala Lumpur, a fost atins în zbor de o rachetă, deasupra zonei de conflict din estul separatist prorus al Ucrainei. Toţi cei 283 de pasageri - dintre care 196 erau olandezi - şi cei 15 membri ai echipajului au fost ucişi.

Comemorările organizate în Olanda şi Malaysia se desfăşoară la mai puţin de o lună după ce o echipă de anchetatori internaţionali a anunţat procesul, în martie, al unui număr de trei ruşi şi un ucrainean - acuzaţi de cauzarea prăbuşirii.

Familiile olandeze în doliu s-au întâlnit la monumentul dedicat victimelor catastrofei, la câţiva kilometri de Aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde a decolat avionul.

Numele victimelor au fost citite cu voce tare de către rudele lor, care au depus apoi flori la monument.

”DREPTATE PENTRU MORŢI”

Situat în Parcul Vijhuizen, memorialul este alcătuit din 298 de arbori, plantaţi în 2016, pentru fiecare dintre victime, şi floarea-soarelui cultivată din seminţe provenind din Ucraina.

În cadrul ceremoniei - la care publicul nu a avut acces -, premierul olandez Mark Rutte a denunţat un ”act ruşinos, care a costat viaţa 298 de persoane nevinovate”.

”Dreptate pentru morţi: acesta rămâne obiectivul nostru comun”, a declarat el.

”Din fericire, luna trecută am putut să intrăm într-o etapă nouă şi importantă. Nu am ajuns acolo încă, însă, puţin câte puţin, ne apropiem de adevăr”. ”Iar eu vă promit că vom continua pe această cale cu hotărâre”, a adăugat el.

La Kuala Lumpur, un moment de reculegere a fost respectat la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), împreună cu rude ale malaysienilor care se aflau la bord.

”(Sunt) recunoscător pentru susţinerea internaţională a eforturilor noastre comune împreună cu ţările din (cadrul) JIT în vederea obţinerii dreptăţii. Vom continua”, a promis ministrul olandez de Externe Stef Blok pe Twitter.

Conduşi de Olanda, achetatorii internaţionali au stabilit că zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică, provenind de la a 53-a Brigadă antiaeriană rusă, cu baza la Kursk, în nord-vestul Rusiei.

În urma acestor dezvăluiri, Olanda şi Australia - 38 de australieni au murit în dramă - au imputat în mod deschis Rusiei, în mai 2018, moartea cetăţenilor lor. Moscova a negat orice implicare şi a dat vina pe Kiev.

Premierul australian Scott Morrison a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că Guvernul său rămâne ”hotărât să facă astfel încât cei care se fac vinovaţi de acest incident îngrozitor să dea socoteală”.

”Australia nu a uitat această zi teribilă, noi apărărm ferm dreptatea pe care victimele şi familiile lor o merită”, a scris el.

”NEOBICTIVĂ”

La Kiev, adjuncta ministrului ucrainean de Externe Olena Zerkal a dat asigurări că ”se va face dreptate. Rusia este conştientă de asta”.

Anchetatorii internaţionali au anunţat la 19 iunie că au identificat patru suspecţi - inculpaţi de crimă de către parchetul olandez.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov, dar şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradaţi de rang înalt în rândul separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, urmează să fie primii traduşi în justiţie în acest caz.

După acest anunţ, preşedinele rus Vladimir Putin a afirmat că nu există ”vreo probă” a implicării Rusiei.

”Noi nu considerăm această anchetă obiectivă”, a reiterat miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Rusia şi-a propus participarea la această anchetă şi o activitate în comun încă de la început”, însă ”nu a avut această ocazie”, le-a spus el unor jurnalişti.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a îndemnat Moscova ”să coopereze deplin” în ancheta în curs şi ”să-şi asume responsabilităţile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.