Comisia parlamentară care anchetează cu privire la asaltul de la Capitoliu, la 6 ianuarie, al unor susţinători ai lui Donald Trump a emis cinci noi citaţii la audieri pe numele unor apropiaţi ai fostului preşedinte republican, între care Roger Stone, un prieten vechi al miliardarului, şi Alex Jones, un celebru complotist al extremei drepte americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atât Roger Stone, cât şi Alex Jones sunt implicaţi în mod direct în adunarea de la 6 ianuarie la care fostul locatar al Casei Albe s-a adresat câtorva mii de susţinători şi la care a subliniat - fără fundament - că i-au fost ”furate” alegerile.

Investigaţia parlamentară ”caută informaţii despre adunările şi marşul care a urmat către Capitoliu şi care a degenerat în luarea cu asalt a Capitoliului de către o mulţime violentă”, a anunţat într-un comunicat preşedintele Comisiei, alesul democrat Bennie Thompson.

”Trebuie să aflăm cine a organizat, pregătit, plătit şi primit fonduri în legătură cu aceste evenimente şi ce tip de comunicare au avut organizatorii cu oficiali de la Casa Albă şi din Congres”, a subliniat el.

Cinci persoane au murit în timpul sau imediat după atacul de la Capitoliu, inclusiv un poliţist şi o manifestantă, ucisă de către un agent în interiorul templului democraţiei americane.

CONDAMNAT CU PRIVIRE LA ”SPERJUR”

Potrivit acestei Comisii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Roger Stone urma să vorbească pe scenă în acea zi.

Condamnat de ”sperjur” în cadrul anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, Roger Stone, un fost consilier politic al lui Donald Trump, a fost graţiat de către miliardar imediat înainte ca aceasta să plece de la putere.

Alex Jones - fondatorul site-ului de extremă dreapta ”Infowars” - ar fi participat, la rândul său, la organizarea adunării de la 6 ianuarie şi părea să cunoască planurile lui Donald Trump cu privire la manifestaţie, subliniază în comunicat Comisia.

Comisia Specială din cadrul camerei Reprezentanţilor, alcătuită în marea majoritate din democraţi, a interogat peste 150 de persoane şi vrea să-şi publice concluziile înantea alegerilor de la jumătate de mandat, prevăzute peste un an.

Republicanii sunt bine plasaţi să preia controlul în Camera inferioară a Congresului în acest scrutin - ceea ce le-ar permite să ”îngroape” ancheta Comisiei.

Până în prezent, foştii consilieri ai lui Donald Trump nu s-au prezentat la convocări.

Steve Bannon, considerat unul dintre arhitecţii victoriei lui Trump în 2016, a ”refuzat să coopereze” în pofida faptului că a fost inculpat cu privire la ”obstrucţionarea activităţii Congresului”.

El a pledat ”nevinovat” şi riscă între 30 de zile şi un an de închisoare pentru fecare capăt de inculpare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.