Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat miercuri alegeri legislative la 4 iulie, punând astfel capăt multor luni de speculaţii pe tema datei acestui scrutin în care opoziţia laburistă este larg favorită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest scrutin era aşteptat iniţial în toamnă, însă va avea loc până la urmă în vară.

”Mai devreme, azi (miercuri), am dicutat cu Majestatea Sa regele (Charles al III-les) pentru a-i cere diszolvarea Parlamentului. Regele a dat curs acestei cereri, iar alegerile legislative se vor ţine la 4 iulie”, a anunţat liderul conservator, în vârstă de 44 de ani, care a vorbit în ploaie, pe treptele numprului 10 de pe Downing Street.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”În următoarele săptămâni mă voi bate pentru fiecare vot”, a subliniat el.

”Vă voi câştiga încrederea şi vă voi dovedi că numai un guverm conservator pe care eu îl conduc nu ne va pune în pericol stabilitatea economică cu greu obţinută şi că voi putea să refac mândria şi încrederea în ţara noastră”, a adăugat fostul bancher, care a acuzat Partidul Laburist de faptul că nu are ”niciun proiect”.

Rishi Sunak se încăpăţâna până acum să vorbească despre alegeri ”în al doilea semestru”.

Însă, din cauza unor sondaje catastrofale în cazul Partidului Conservator (Tories), pesiunea creştea asupra şefului Guvernului să cheme alegătorii la urne sau cel puţin să-şi clarifice intenţiile, în contextul în care scrutinul putea avea loc în mod teoretic până în ianuarie 2025.

O serie de veşti bune pe plan economic - reluarea creşterii economice şi o scădere a inflaţiei - au sfârşit prin a-l convinge să convoace alegerile.

PARTIDUL LABURIST, MARE FAVORIT ÎN SONDAJE

După 14 ani de putere conservatoare marcaţi de referendumul Brexitului, iar apoi de succesiunea a cinci premieri în opt ani, britanicii par hotărâţi să dea pagina şi să-l trimită pe laburistul Keir Starmer, un fost avocat, în vârstă de 61 de ani, la numărul 10 pe Downing Street.

”Timpul schimbării a venit”, a tunat Keir Starmer după anunţarea alegerilor, prezentând votul cu baruiştii drept un vot ”în favoarea stabilităţii, economice şi politice”.

”Putem pune capăt haosului, putem da pagina, putem începe să reconstruim Regatul Unit şi să ne schimbăm ţara”, a subliniat el.

 Sondajele creditează Partidul Laburist (Labour, centru-stânga) cu aproximativ 45% din intenţiile de vot, cu mult în faţa conservatorilor, creditaţi cu 20-25%, urmaţi de Partidul Reform UK (antimigraţie şi anti-politici climatice), creditat cu 12% în intenţiile de vot.

Printr-un scrutin cu majoritate simplă şi un singur tur în cele 650 de circumscripţii din regat, asemenea scoruri înseamnă o mare majoritate a laburiştilor.

În privinţa Tories, căruia Boris Johnson i-a adus o victorie istorică în 2019, prognosticurile sunt cataclismice.

Peste 60 dintre cei 344 de deputaţi conservatori au renunţat deja să candideze, inclusiv nume grele din partid.

Inclusiv în Scoţia, separatiştii - atotputernici în ultimii ani - sunt devansaţi în sondaje de Labour.

SUCCESIUNI DE CRIZĂ

”Toată lumea vrea schimbarea”, rezumă Samuel Sackie, un contabil intervievat de AFP pe stradă, la Londra, care consideră că laburiştii nu propun ”cu adevărat o politică diferită de a conservatorilor”.

”Era într-adevăr timpul”, consideră Stephen Mann, în vârstă de 55 de ani, care lucrează în finanţe. ”Guvernul actual nu mai funcţiona (...), deci cel puţin vom putea mrge înainte”.

Ales de către deputaţii din partidul său în octombrie 2022, Rishi Sunak urma să încarneze prin trecutul său de bancher de afaceri şi de ministru al finanţelor muncitor revenirea la seriozitate după scandalurile din era Johnson şi cvasicriza financiară provocată de cele 49 de zile la putere ale lui Liz Truss.

Însă mandatul său s-a transformat într-un drum al crucii, britanicii părând epuizaţi de scăderea puterii de cunpărare din ultimii doi ani, declinul serviciilor publice - mai ales al sistemului de sănătate NHS, rămas fără suflare -, creşterea dobânzilor sau criza locuinţelor, fără a mai vorbi despre sfâşierea majorităţii, în care lupte interne se poartă deschis.

Rishi Sunak s-a dovedit incapabil să redreseze situaţia, în pofida unor tentative repetate de a se relansa, de a-şi afişa autoritatea sau de a-şi seduce baza electorală cu proiecte ca cel vizând trimiterea solicitanţilor de azil în Rwanda.

La jumătatea lui mai, el a încercat să pozeze în gardianul securităţii, într-un discurs foarte electoral, declarându-se ”convins că anii viitori vor fi între cei mai periculoşi”, însă fără să convingă.

O RECENTRARE POLITICĂ A LABOUR

La rândul său, Keir Starmer, ales la şefia partidului său în 2020, după un Jeremy Corbyn foarte de stânga, a recentrat în mod metodic Partidul Laburist.

El a trecut la construirea unei imagini de lider competent şi serios, prudent pe plan economic şi fiannciar şi ferm în probleme de securitate şi migraţie.

Această strategie pare că a dat roade.

Un sondaj YouGov arată că Rishi Sunak se află la cel mai scăzut nivel, cu 71% opinii defavorabile, şi alegători care-l consideră incompetent, slab şi indecis.

Keir Starmer, creditat cu 51% opinii nefavorabile, este politicianul cel mai puţin nepopular în Regatul Unit, iar Partidul Laburist este considerat de către chestionaţi ca mai bine plaat decât Partidul Conservator să gestioneze toate subiectele - cu excepţia apărării -, inclusiv fiscalitatea, imigraţia sau securitatea, care sunt în mod tradiţional domeniile de predilecţie ale conservatorilor.

”Puneţi capăt haosului cu Partidul Laburist”, a rezumat Keir Starmer la jumătatea lui mai, când şi-a lansat priorităţile în vederea alegerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.