Perturbările din sistemul bancar american în urma falimentului Silicon Valley Bank (SVB) urmează să aibă un impact limitat asupra instituţiilor europene - organizate diferit -, potrivit unei note publicate marţi de agenţia americană de rating Moody's, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Structura bancară americană limitează contagiunea”, subliniază Moody's, care a scăzut perspectiva sectorului bancar american de la ”stabilă” la ”negativă”.

Pentru a-şi justifica poziţia, agenţia evocă o proporţie mai importantă de depozte la Banca centrală din partea băncilor europene.

Invers, titlurile de creanţă reprezintă doar 12% din bilanţul băncilor din zona euro, faţă de 30% la băncile americane.

”Depozitele sunt probabll mai stabile în Europa, creşterea lor fiind mai puţin rapidă”, subliniază Moody's.

Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană (BCE) au dezvoltat, de asemenea, mai bine accesul la lichidităţi în cazul unor tensiuni, potrivit agenţiei de rating.

De la începutul săptămânii, autorităţile europene şi-au multiplicat mesajele liniştitoare.

”Nu există contagiune directă, iar posibilitatea unui impact indirect este un lucru pe care trebuie să-l supraveghem, însă pentru moment nu vedem vreun risc semnificativ”, dădea asigurări comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni, luni, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din zona euro.

O purtătoare de cuvânt a Băncii Franţei anunţa, la rândul său, că băncile franceze ”nu sunt expuse” băncii americane în faliment, la câteva ore după ce Bruno Le Maire dădea asigurări că nu vede vreun risc de contagiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.