Peste 30.000 de protestatari au ocupat joi străzile din capitala macedoneană Skopje, pentru a denunţa alegerile legislative anticipate organizate de un executiv controversat, acuzat de controlul presei şi instituţilor de stat. Însă după săptămâni lungi de revoltă, protestatarii albanezi au decis să vopsească cu pile de paintball clădirile guvernamentale şi portretele liderilor statului, inclusiv a premierului contestat Nikola Gruevski, transmite RT şi World Bulletin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestele din Skopje au izbucnit în urmă cu mai bine de o lună. Liderul opoziţiei la acuzat pe prim-ministrul Nikola Gruevski că a interceptat convorbirile telefonice a peste 20.000 de persoane, inclusiv jurnalişti, politicieni din opoziţie, magistraţi şi înalţi oficiali ai statutului.

Procuratura a demarat o anchetă pe numele lui Gruevski şi a mai multor politicieni, implicaţi în masiva interceptare telefonică, însă, preşedintele macedonean Gjorge Ivanov a decis, luna trecută, să dea o amnistie generală pentru a îi proteja pe politicienii din partidul său de mâna justiţiei.

 

 

La presiunile Bruxelles-ului, îngrijorat de criza politică majoră ce zguduie ce zguduie întreaga ţară, preşedintele Ivanov a cerut dizolvarea legislativului şi a convocat organizarea de alegeri anticipate.

Însă, opoziţia albaneză a ameninţat că va boicota scrutinul, care urmează să aibă loc la 5 iunie, întrucât legitimitatea  acestuia este contestată de un executiv cu tendinţe autoritare asupra presei şi instituţilor statului.

 

 

”Lupta este un semn de nesupunere civică, dar fără violenţă”, scria pe o pancartă. Un alt protestatar scanda ”Graţiaţi criminalii şi în UE?”, făcând referire la decizia preşedintelui de a graţia 56 de oficiali ai statului implicaţi în scandalul interceptării telefoanelor a 20.000 de cetăţeni macedoneni.

Presa macedoneană a început să scrie despre aşa-numita ”Revoluţia Colorată”, întrucât protestatarii folosesc arme de paintball şi graffiti pentru a denunţa deciziile politice ale coaliţiei de guvernământ într-un mod paşnic.

 

 

 Între timp, opoziţia militează ca listele electorale să fie refăcute şi ca executivul de centru-dreapta să renunţe la controlul strict exercitat asupra presei. De asemenea, partidele albaneze cer redeschiderea investigaţiei penale împotriva celor 56 de oficiali implicaţi în scandalul interceptării.

Bruxelles-ul ameninţă că va renunţa la acordul dintre Macedonia şi UE pentru că nu toate condiţiile unor alegeri drepte şi libere au fost îndeplinite. De altfel, Macedonia a fost candidată pentru aderarea la UE încă din 2005, însă negocierile sunt departe de a se încheia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.