Evgheni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta Grupului Wagner. În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat împotriva deciziei lui Prigojin de a opri marşul său dramatic asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov, capturat, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Cheliosul risipitor de spaţiu a distrus PMC Wagner cu propriile sale mâini. Şi a păcălit pe toată lumea pe care a putut", a conform unei postări online a unei persoane care pretindea că este un luptător Wagner, pe un canal Telegram cu 200.000 de adepţi.
 
"A fost o altă revoltă fără sens", a adăugat acesta. Telegram este platforma de socializare preferată de soldaţii Wagner şi de cercurile pro-război din Rusia, permiţând o comunicare adesea anonimă cu mii de adepţi în acelaşi timp.
 
A fost locul pe care Prigojin a ales să îşi anunţe aşa-numitul "Marş al Justiţiei" împotriva regimului rus, dar acum a devenit locul în care mulţi s-au întors împotriva sa.
 
Mark Krutov, jurnalist la serviciul rusesc al postului RFE/RL, are acces la discuţiile de grup de pe Telegram folosite de rudele luptătorilor Wagner. El a împărtăşit câteva dintre mesajele acestora cu BBC. "Au fost pur şi simplu trădaţi", a scris o femeie. "Am avut încredere în Prigojin, dar ceea ce a făcut este dezonorant".
 
"El nu ar fi trebuit să facă asta. Este trădare pură", a fost de acord o altă utilizatoare.
 
Prigojin s-a bucurat mult timp de un sprijin extrem de vocal din partea unei reţele de influenceri pro-Wagner. Timp de luni de zile, aceştia au susţinut acţiunile sale şi i-au atacat pe adversarii săi din Ministerul Apărării - în special pe duşmanul său declarat, ministrul apărării Serghei Shoigu.
 
Dar atunci când a izbucnit revolta lui Wagner, reacţia lor a fost surprinzător de discretă.
 
Două dintre cele mai mari grupuri, Grey Zone şi Reverse Side of the Medal - cu aproape 900.000 de adepţi - nu s-au grăbit să sprijine acţiunile sale, urmărind în schimb o poziţie de mijloc rezonabil de neutră de a învinovăţi antagonismul ui Shoigu şi al loialiştilor săi pentru vărsarea de sânge.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.