Revista franceză L’Express dezvăluie în ediţia de joi că directorul său din anii '70, Philippe Grumbach, ”un jurnalist strălucitor, dar un trădător al Franţei timp de 35 de ani”, se ascundea sub pseudonimul ”Brok” şi a fost un spion al serviciilor secrete ale URSS, KGB, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anturajul său intim a confirmat această relaţie ocultă L'Express. Un apropiat al (foştilor preşedinţi franezi François) Mitterand şi (Valéry) Giscard (d'Estaing), el a fost, fără ca nimeni să ştie, unul dintre cei mai mari spioni sovietici în Republica a V-a”, declară redactorul-şef al revistei, Étienne Girard, care semnează împreună cu Anne Marion o anchetă îndelungată în arhivele KGB.

Grumbach, care se ascunde sub pseudonimul ”Brok”, a murit în 2003 la vârsta de 79 de ani.

”Era imposibil să nu dezvăluim această zonă de umbră a unei publicaţii care, de la Jean-Jacques Servan-Schreiber la Jean-François Revel şi de la François Mauriac la Raymond Aron, a luptat întotdeauna împotriva utopiilor totalitare şi ravagiilor comunismului”, scriu Étienne Girard şi Éric Chol, directorul redacţiei, într-un editorial al revistei.

Philippe Grumbach a fost redactor-şef al revistei în perioada 1956-1960, după care a devenit directorul redacţiei în 1974.

El a fost secretarul de redacţie al Agenţiei Franceze de Presă (fosta AFP) în perioada 1946-1948.

După ce a lucrat la Libération, iar apoi la Paris-Presse-l'Intransigeant, el a intrat la L'Express în 1954 ca redactor.

El a înfiinţat Pariscope în 1965, iar apoi a corndus Crapouillot.

A revenit apoi la L'Express, unde, începând din 1971, a fost director politic, redactor-şef şi directorul redacţiei.

El a fost membru al Înaltului Consiliu al Audiovizualului (1977-1981), după care a devenit producător de cinema, iar apoi s-a întors în presă, la Le Figaro.

A fost spion ”prin ideologie”, iar apoi ”din cauza gustului banului?”, se întreabă actualul director al redacţiei L'Express.

”Pe frontul dezonoarei, numele lui Philippe Grumbach se alătură celor ale altor agenţi din Est infiltraţi în cele mai înalte sfere ale statului sau în presă, de-acum demascaţi”, apreciază el.

El aminteşte că ”încă din 1996, L'Express a dezvăluit cum fostul ministru Charles Hernu lucra în contul KGB şi sateliţilor săi”.

”Această generaţie sovietică din sfera puterii, în timpul Războiului Rece, trebuie să ne amintească în permanenţă să fim vigilenţi”, subliniază Éric Chol, care evocă tentative recente de amestec străin în Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.