ONU a propus Kievului, Moscovei şi Ankarei să înceapă lucrările pregătitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, încercând să salveze astfel acordul ce permite exporturi sigure de cereale ucrainene pe Marea Neagră, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe măsură ce încep lucrările pregătitoare, ONU doreşte ca în paralel să se desfăşoare discuţii cu privire la lărgirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, convenit în iulie anul trecut, astfel încât acesta să includă mai multe porturi ucrainene şi alte încărcături decât cereale, a declarat sursa Reuters.

La mijlocul lunii mai, Rusia a fost de acord cu o prelungire de doar două luni a acordului pentru Marea Neagră, dar a declarat că iniţiativa va înceta dacă nu va fi pus în aplicare un acord paralel, care vizează depăşirea obstacolelor în calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Ucraina şi Turcia au fost de acord cu noua propunere a ONU, menită să îmbunătăţească operaţiunile pe coridorul pentru export de cereale prin Marea Neagră, dar Rusia nu a răspuns încă, a precizat sursa Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre informaţiile Reuters, a declarat că discuţiile continuă.

"După cum vă amintiţi, secretarul general a prezentat părţilor câteva idei pentru a îmbunătăţi facilitarea activităţii Centrului Comun de Coordonare, pentru a lucra, de asemenea, la problema exportului de amoniac, care face parte din acordul semnat. Aceste discuţii şi contacte continuă. Dar atât pot să spun acum", a declarat Dujarric.

ONU şi Turcia au intermediat între Moscova şi Kiev, în iulie anul trecut, Iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră pentru a contribui la soluţionarea unei crize alimentare globale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale.

APEL PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CORIDORULUI DE CEREALE

ONU a înmânat "un apel oficial liderilor Ucrainei, Turciei şi Rusiei cu o propunere pentru un algoritm specific, reciproc avantajos, pentru îmbunătăţirea radicală" a activităţii pe coridorul de cereale, a declarat sursa Reuters.

"Ucraina şi Turcia şi-au confirmat disponibilitatea de a lucra la algoritmul propus de secretarul general. În acelaşi timp, până la 30 mai, Rusia nu îşi dăduse avizul, în ciuda includerii unor poziţii favorabile în algoritm", a precizat sursa.

Oficialii ucraineni, inclusiv preşedintele Zelenski, au declarat că, de la jumătatea lunii aprilie, Rusia a "restricţionat în mod nerezonabil" acţiunile de aplicare a acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Rusia a negat acest lucru şi a îndemnat toate părţile să deblocheze tranzitul amoniacului prin portul ucrainean Pivdenni, aflat în apropiere de portul Odesa de la Marea Neagră. O conductă care transporta amoniacul rusesc până la acest port ucrainean a fost oprită după invazia Rusiei din februarie anul trecut.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de miercuri seară, a acuzat Rusia că a blocat toate activităţile de la Pivdenni, iar 1,5 milioane de tone de produse agricole nu pot să fie transportate către destinaţii. Alte ţări, a spus el, ar trebui să ia aminte.  

CITEȘTE ȘI Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară. Toate statele maritime văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră

Autorităţile ucrainene au declarat că muncitorii ar avea nevoie de aproximativ 30 de zile pentru a pregăti conducta de la Pivdenni pentru a pompa din nou amoniac rusesc.

Marţi, ministrul adjunct al renovării din Ucraina a declarat că Kievul caută garanţii din partea Moscovei şi a ONU că acordul pentru cereale va funcţiona în mod normal dacă Ucraina va permite Rusiei să exporte amoniac prin conductă.

CITEȘTE ȘI Kievul reia ideea de a adânci şi mai mult canalul Bâstroe ca să extindă rutele de export pentru cereale

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat luna aceasta pentru Reuters că Kievul ar lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc destinat exportului să tranziteze teritoriul ucrainean, cu condiţia ca acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră să fie extins, pentru a include mai multe porturi ucrainene şi o gamă mai largă de mărfuri.

Acordul pentru Marea Neagră ar urma să expire la jumătatea lunii iulie.

CITEȘTE ȘI Ucraina încearcă să obţină includerea mai multor porturi şi mai multe mărfuri în acordul pentru cerealele transportate pe Marea Neagră şi este dispusă să facă Rusiei o concesie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.