Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a demisionat luni, după ce Partidul Social Democrat (PSD) i-a retras sprijinul politic cu un vot copleşitor în partid, devenind al doilea premier debarcat al acestei formaţiuni, după şapte luni, notează Reuters, care apreciază că Liviu Dragnea îşi consolidează astfel puterea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile dintre Tudose, învestit în iunie 2017, şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au izbucnit săptămâna trecută, după ce premierul i-a cerut ministrului de Intene, Carmen Dan, o apropiată a liderului social-democrat, să demisioneze pe motiv că l-a minţit, însă ea a refuzat, potrivit Reuters.  

"Votul de luni al liderilor PSD din Comitetul Executiv prin care i-a fost retras sprijinul politic lui Tudose consolidează puterea lui Liviu Dragnea, care de altfel l-a demis şi pe predecesorul lui Tudose, Sorin Grindeanu, prin moţiune de cenzură vara trecută", notează agenţia de presă. 

AFP scrie că această criză politică din România s-a suprapus cu vizita istorică la Bucureşti a prim-ministrului japonez Shinzo Abe, care ar fi trebuit să fie primit marţi la Palatul Victoria. Este prima vizită a unui şef de Guvern japonez în România. 

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni seară, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că de această dată el nu va face nicio propunere pentru postul de premier, argumentul său fiind acela că are "o mână foarte proastă".

”Se pare că eu am mână foarte proastă (...) Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede (sic!). Mâine au nu voi face nicio propunere”, a explicat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că la CEx de marţi nu vor pleca "până nu iese fum alb".

”Sigur vor fi mai multe variante în discuţie”, a susţinut Dragnea.

El a mai apreciat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

Întrebat dacă va rămâne în Guvern Carmen Dan, Dragnea a răspuns că va decide CEx. El a spus că tot CEx va face şi evaluarea miniştrilor şi va decide cine rămâne şi în viitorul Guvern.

În ceea ce priveşte desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD în decursul unui an, Dragnea a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar că va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte marţi, de la ora 11:00, pentru a nominaliza un alt premier după ce Mihai Tudose a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului partidului. În aceeaşi şedinţă ar urma să fie făcută şi o evaluare a miniştrilor pentru a se decide cine va rămâne în viitorul Cabinet. Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis ar urma să primească demisia lui Tudose şi să nominalizeze un interimar, în persoana vicepremierului Paul Stănescu, în condiţiile în care şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-a prezentat demisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.