Reuniunea miniştrilor de Externe ai UE la Kiev, luni, este un ”eveniment istoric” care transmite un ”mesaj de susţinere” a Ucrainei, salută ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba în marja acestei reuniuni, alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în capitala ucraineană, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizarea unei reuniuni a Consiliului Afacerilor Externe al UE în afara Uniunii pentruprima dată este ”un mesaj în sine”, apreciază Kuleba.

El a salutat ”un mesaj de susţinere, de susţinere neîngrădită pe care UE o oferă Ucrainei, pentru care suntem extrem de recunoscători”.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a anunţat, la rândul său, că miniştrii europeni vor analiza planul de pace în zece puncte al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

”Este o reflecţie pe care este necesar să o facem împreună şi împreună cu Ucraina pentru a examina situaţia războiului împotriva Ucrainei, a felului în care UE susţine ucraina şi a felului cim vom continua să o facem”, a declarat Boorell.

Miniştrii de Externe din UE au venit la Kiev pentru a-şi arăta ”angajamentul şi angajamentul UE de a continua să susţină Ucraina în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat el.

”Acest tip de reuniune este denumit informal deoarece, în primul rând, el are loc în afara teritoriului UE, iar în al doilea rând pentru că este considerat o dezbatere politică la nivel înalt care nu are scopul să ajungă la concluzii şi decizii”, a subliniat Borrell.

Kievul cooperează cu Statele Unite, după ce Congresul a decis să nu includă un nou ajutor destinat Ucrainei într-un acord de ultim moment în vederea evitării unei paralizii a administraţiei federale americane, a declarat ministrul ucrainean.

Preşedintele american a salutat acordul din Congres, însă a recunoscut că nu există fonduri noi destinate Ucrainei şi a promis că Washingtonul ”nu se va îndepărta” de Kiev.

Un grup de senatori din amebele partide s-au angajat să adopte în Senat ajutoare suplimengtare destinate Ucrainei.

Ucraina ”cooperează acum cu ambele părţi ale Congresului pentru a se asigura că (această decizie) nu se mai repetă în niciun caz”, a anunţat Kuleba.

”Noi nu considerăm că susţinerea Statelor Unite s-a spulberat, penntru că Statele Unite înţeleg că ceea ce este în joc în Ucraina e mai mare decât Ucraina”, a declarat el.

”Este vorba despre stabilitatea şi predictibilitatea lumii, iar de aceea cred că vom putea găsi soluţiile necesare”, a subliniat el.

Josep Borrell a dat asigurări, la rândul său, că UE va continua să susţină Ucraina şi că ”discută cu aliaţii şi prietenii americani ca şi ei să continue să susină Ucraina”.

”Sunt sigur că această decizie va fi reconsiderată şi vor fi cu toţi de partea (Ucrainei)”, şi-a exprimat speranţa Borrell.

El a convocat o reuniune ”istorică” a miniştrilor de Externe din UE, luni, la Kiev, în susinerea Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.